Acordul Oficial Semnat de Angel Tîlvăr cu Măsuri de ULTIMĂ ORĂ pentru Armata Română în Plin Război

Angel Tîlvăr a semnat un acord foarte important cu măsuri de ultimă oră pentru Armata Română în plin război în Ucraina, ce a fost decis de către NATO.

Acordul Oficial Semnat Angel Tîlvăr Măsuri ULTIMĂ ORĂ Armata Română Plin Război

Angel Tîlvăr, ministrul apărării, în marja Summitului NATO de la Washington DC, a semnat miercuri, 10 iulie, împreună cu omologul său bulgar, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre (HQ R-SOCC). Aceasta inițiativă vine ca răspuns la necesitatea identificată în planurile de apărare ale Alianței pentru structuri de Comandă și Control (C2) în domeniul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), menite să sincronizeze eforturile aliate în această regiune crucială.

Angel Tîlvăr a subliniat importanța acestei decizii, afirmând: „Securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre sunt o prioritate a României și a Alianței. Împreună cu Bulgaria, vom constitui un element esențial pentru coordonarea Forțelor Speciale aliate, consolidând postura de descurajare și apărare a NATO”.

Angel Tîlvăr afirmă că ezvoltarea HQ R-SOCC este un proiect concret al României pentru întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței pe flancul estic, contribuind la creșterea relevanței strategice a regiunii Mării Negre în contextul aliat.

În aceeași marjă a Summitului NATO, marți, 9 iulie, ministrul Tîlvăr a semnat Scrisoarea de Intenție pentru cooperarea multinațională în vederea dezvoltării și implementării de software aliat pentru servicii de Cloud și Edge (ACE). Acest proiect de mare vizibilitate face parte din Strategia NATO de Implementare a Procesului de Transformare Digitală, aprobată la Summitul de la Vilnius în 2023.

România, alături de alte 21 de state aliate, va accelera adoptarea modelului cloud, asigurând servicii critice atât pentru structurile Armatei României, cât și pentru forțele aliate dislocate pe teritoriul statelor membre. Implementarea soluțiilor software pentru cloud computing și edge computing va minimiza riscurile de securitate și va asigura interoperabilitatea și scalabilitatea serviciilor, integrându-le într-o arhitectură capabilă să partajeze date în domeniile de operații terestre, aeriene, maritime, spațiale și cibernetice.

Ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat importanța strategică a acestui proiect: „Dezvoltarea unor soluții software de ultimă generație pentru serviciile de tip cloud și edge reprezintă un obiectiv strategic major al țărilor aliate, care va contribui la menținerea coerenței și unității aliate, într-o lume dominată de competitori care testează permanent reziliența statelor membre în domeniul digital. Prin participarea la această inițiativă, ne asigurăm că suntem pregătiți să facem față provocărilor viitoare”.

Proiectul ACE și celelalte inițiative din cadrul Strategiei NATO de Implementare a Procesului de Transformare Digitală vor accelera eforturile Alianței în ceea ce privește strategiile de descurajare, conceptele de comandă-control și operațiunile multi-domeniu, asigurând o pregătire robustă pentru viitoarele provocări de securitate.

Astfel, România își reafirmă angajamentul de a contribui la securitatea colectivă a Alianței și la stabilitatea regiunii Mării Negre, consolidându-și rolul de partener strategic în cadrul NATO.