Nicușor Dan anunta ca al șaptelea tratament de dezinsecție împotriva țânțarilor, din totalul de 14 prevăzute pentru acest an în cadrul Programului Unitar de Acțiune, aprobat de Consiliul General al Municipiului București, a început ieri.
Primarul general, Nicusor Dan, a anunțat că operațiunile de dezinsecție se desfășoară în parcuri, pe spații verzi, pe terenuri ale instituțiilor publice, în cimitire, pe malurile lacurilor, în piețe, târguri, oboare și bâlciuri, dar și pe aliniamentele stradale.
Nicusor Dan dezvlauie si ca produsele utilizate în cadrul acestui tratament sunt avizate de Ministerul Sănătății și sunt aplicate în concentrații care nu pun în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor. „Această acțiune este esențială pentru menținerea unui mediu sănătos și pentru reducerea disconfortului creat de țânțari în sezonul cald”, a subliniat Nicușor Dan.
În paralel, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a finalizat expertiza tehnică a imobilului ARO, situat pe bulevardul Gheorghe Magheru nr. 12-14, unde funcționa cinematograful Patria. Expertizarea s-a realizat cu echipamente digitale moderne, inclusiv scanare laser 3D, dronă aeriană pentru colectare de date și cele mai noi softuri de calcul structural și design BIM (Building Information Modelling).
Nicusor Dan spune ca printre intervențiile propuse pentru consolidarea clădirii se numără: consolidarea grinzilor existente și introducerea de grinzi noi la nivelul etajelor superioare, cămășuirea pereților de la subsol, realizarea unor fundații noi din beton armat și refacerea unor balcoane. În plus, se vor realiza și trotuarele perimetrale clădirii.
„Următoarea etapă în procesul de consolidare a blocului ARO-Patria este înscrierea în programul Ministerului Dezvoltării pentru obținerea fondurilor necesare consolidării și reabilitării, conform Legii 212/2022”, a precizat Nicușor Dan.
Imobilul ARO-Patria, construit în 1935, este o clădire emblematică pentru arhitectura modernă din perioada interbelică, proiectată de arhitectul Horia Creangă. Clădirea este formată din patru corpuri cu regimuri de înălțime variate: 8, 9 și 5 etaje, plus clădirea care adăpostește sala de cinema Patria. Soluția structurală a sălii de cinematograf a fost revoluționară pentru acea perioadă, marcând un moment de referință în arhitectura modernistă din Capitală.
Nicusor Dan cu aceste acțiuni subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți calitatea vieții în București, atât prin măsuri de sănătate publică, cât și prin conservarea și consolidarea patrimoniului arhitectural al orașului.