Într-o evoluție alarmantă pentru climatul global, temperaturile au crescut semnificativ în luna ianuarie, stabilind noi recorduri de căldură. Organizațiile de monitorizare a climatului, inclusiv Organizatia Mondială de Meteorologie (OMM), NASA, NOAA, Serviciul European pentru Schimbări Climatice Copernicus și Agenția de Meteorologie din Japonia, au ajuns la un consens: luna ianuarie a acestui an a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată.
„Temperaturile au fost peste medie în întreaga Arctica, cea mai mare parte din nord-estul Americii de Nord, centrul Rusiei, sudul și vestul Asiei, Africa, America de Sud, estul și sud-estul Asiei și Australia. Africa și America de Sud au văzut cele mai calde luni din ianuarie”, a declarat NOAA într-un comunicat recent.
Conform înregistrărilor Serviciului Copernicus, temperatura medie globală a lunii ianuarie a fost cu 1,66°C mai caldă decât media preindustrială pentru ianuarie, perioada de referință fiind 1851-1900. Aceasta este a opta lună consecutivă în care temperaturile globale au atins valori record pentru perioada respectivă a anului, iar temperaturile la suprafața mării au stabilit noi recorduri timp de zece luni consecutive, potrivit OMM.
„Pe baza înregistrărilor NOAA și ale lui Copernicus, ultimele 12 luni — din februarie 2023 până în ianuarie 2024 — au fost cea mai fierbinte perioadă de 12 luni înregistrată”, a adăugat OMM.
Analiza detaliată arată că, la nivel global, ultimele 12 luni au fost mai calde decât orice altă perioadă de douăsprezece luni consecutive precedente, cu o temperatură cu 0,64°C peste media 1991-2020. Următoarea cea mai caldă perioadă a fost anul calendaristic 2023, conform datelor Copernicus.
Înregistrările NOAA, care se bazează pe mediile din secolul 20, confirmă evaluarea lui Copernicus, deși valorile lor sunt comparate cu o perioadă mai rece decât referința 1991-2020. În plus, Copernicus a menționat că „temperatura medie globală pentru cele 12 luni până în ianuarie 2024 este estimată la 1,52°C peste nivelul 1850-1900. Media pe parcursul celor treisprezece luni de la începutul 2023 este cu 1,50°C peste nivelul 1850-1900.”
Cu toate acestea, OMM a avertizat că „acest lucru nu înseamnă că lumea a depășit ținta de nivel inferior de 1,5° Celsius peste era preindustrială menționată în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Acordul de la Paris se referă la încălzirea pe termen lung pe mai mulți ani, mai degrabă decât la depășiri lunare sau anuale.”
Această creștere continuă a temperaturilor globale subliniază necesitatea urgentă de a lua măsuri decisive pentru a combate schimbările climatice și a proteja viitorul planetei noastre.