Ligia Deca, ministrul Educației, anunta ca proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice și a catedrelor vacante sau rezervate din învățământul preuniversitar s-a desfășurat în 114 centre organizate la nivel național în 41 de județe și în municipiul București.
Ligia Deca a raportat o rată de prezență de 86,48%, cu peste 3% mai mare decât cea înregistrată anul trecut. Din totalul de 35.971 de candidați înscriși, 31.237 au fost prezenți la proba scrisă. Dintre aceștia, 5.557 provin din promoția de absolvenți din 2024. În schimb, 4.734 de candidați au absentat.
În conformitate cu metodologia concursului, 2.669 de candidați s-au retras din examen: 2.509 din motive personale și 160 din motive medicale. De asemenea, 49 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă și nu vor putea ocupa posturi didactice în anul școlar 2024-2025. Este de remarcat că nu au fost anulate lucrări în centrele de concurs.
Ligia Deca dezvaluie ca anul acesta, cele 28.519 lucrări trimise pentru evaluare vor fi analizate prin intermediul unei platforme digitalizate, numărul acestora fiind cu peste 16% mai mare față de anul trecut. Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate pe 23 iulie, la sediile inspectoratelor școlare și pe site-ul dedicat. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi și pe 24 iulie, până la ora 12:00, fie la sediile inspectoratelor școlare, fie prin mijloace electronice.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 31 iulie, iar repartizarea candidaților pe posturile didactice vacante, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va avea loc în ședințele publice organizate de inspectoratele școlare în perioada 1 – 6 august.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 la proba scrisă și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la aceleași probe.
Cadrul normativ care reglementează organizarea și desfășurarea concursului, precum și programele specifice sunt disponibile online, pe site-urile inspectoratelor școlare.
Ligia Deca a subliniat importanța acestui concurs pentru asigurarea calității învățământului preuniversitar și a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea examenului.