Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, in cadrul unui anunt oficial, a anunțat noi reglementări privind utilizarea și valorificarea tichetelor de activități casnice, menite să eficientizeze sistemul de plată și evidență a muncii prestate în acest domeniu.
Simona Bucura-Oprescu spune ca, potrivit măsurilor, tichetele de activități casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiziționare pentru beneficiari și în termen de 12 luni de la primire pentru prestatorii casnici. Dacă aceste tichete nu sunt valorificate în intervalul de timp prevăzut, ele vor fi anulate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la expirarea celor 12 luni.
Simona Bucura-Oprescu confirm ca hotărârea de Guvern adoptată ieri include și alte prevederi importante. În cazul în care beneficiarul casnic nu completează corect și veridic datele și informațiile pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie, acesta este obligat să acorde prestatorului casnic alte tichete. Cele completate greșit trebuie returnate agenției pentru ocuparea forței de muncă pentru a fi anulate.
Pentru angajatorii care doresc să acorde tichete de activități casnice angajaților sub formă de bonus sau primă, este necesar un contract cu agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza sediului sau punctului de lucru al angajatorului.
Orice persoană fizică care a împlinit 16 ani poate deveni prestator casnic, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat, dorind să-și suplimenteze veniturile prin prestarea ocazională de activități casnice necalificate.
În total, au fost stabilite 34 de activități remunerate exclusiv cu tichete valorice, incluzând îngrijirea locuințelor, grădinilor, animalelor de companie și sprijinirea persoanelor dependente.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze pe platforma tichete.anofm.ro. Unul dintre avantajele majore ale înrolării în platformă și prestării activităților în baza tichetelor este că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, echivalentul a 1.275 de lei pe lună.
Aceste reglementări constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizând îmbunătățirea și formalizarea muncii casnice în România.