Nicusor Dan dezvaluie o decizie recentă a primăriei București, care a reușit să recupereze în instanță o parte dintre clădirile adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse din Calea Victoriei, care fuseseră retrocedate în anul 2005 printr-o dispoziție de primar, anulată ulterior definitiv de instanțele judecătorești.
Nicusor Dan, primarul General al Capitalei, a anunțat că, în luna mai a anului 2023, a inițiat o acțiune judiciară pentru anularea actelor subsecvente de înstrăinare, radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate al dobânditorilor subsecvenți și înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al Municipiului București.
„Această acțiune judiciară a fost admisă în totalitate de Tribunalul București în primă instanță și sper că va rămâne definitivă în urma eventualei exercitări a căilor de atac”, a declarat Nicușor Dan.
Pe lângă această victorie juridică, Primăria București a finalizat procesul de modernizare a sistemului de iluminat public, demarat printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă de 25 milioane lei, obținută de la Administrația Fondului pentru Mediu.
Nicusor Dan spune ca, compania Municipală Iluminat Public a încheiat lucrările de montare și conectare a 4830 de aparate de iluminat cu LED, de ultimă generație, pe 15 artere intens circulate din Capitală, inclusiv străzile Drumul Taberei, Brașov, Șoseaua Virtuții, Calea Crângași, și Bd. Mareșal Alexandru Averescu.
„Au fost selectate aceste artere pentru modernizarea iluminatului public deoarece erau segmentele de drum cu cele mai mari puteri instalate, fiind necesară o eficientizare energetică pentru reducerea consumului”, a explicat primarul.
Nicusor Dan a subliniat că de astăzi se lucrează la configurarea sistemului de telegestiune, care va monitoriza, măsura și gestiona funcționarea în parametri optimi a rețelei de iluminat public stradal și pietonal. Un avantaj major al acestui sistem este capacitatea sa de a monitoriza și evalua permanent consumul de energie electrică, oferind posibilitatea reducerii acestuia în limitele permise.
„Prin aceste investiții, eficientizăm iluminatul public, cu o reducere semnificativă a consumului de energie, de aproximativ 60%, și a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, proiectul contribuie la creșterea siguranței bucureștenilor și a traficului rutier pe timpul nopții”, a adăugat primarul.
În perioada imediat următoare, Primăria București va lansa o nouă procedură de achiziție publică pentru a cumpăra 7822 de echipamente de iluminat ce vor fi instalate pe alte 34 de artere importante din Capitală.
Acesta va fi cel de-al doilea proiect de modernizare a iluminatului public, pentru care s-a obținut de la AFM o finanțare nerambursabilă în valoare de 50 milioane lei. Prin aceste măsuri, Primăria Capitalei continuă să își demonstreze angajamentul față de îmbunătățirea infrastructurii orașului și creșterea calității vieții locuitorilor săi.