Proiectul de Ordin al Ministrului Educatiei cu Masuri de ULTIMA ORA Vizand Schimbari Oficiale in Invatamant

Ministrul Educatiei a publicat un proiect de ordin de ultima ora, care vizeaza implementarea unor schimbari oficiale in invatamantul din Romania.

Proiectul Ordin Ministrului Educatiei Masuri ULTIMA ORA Vizand Schimbari Oficiale Invatamant

Ministrul Educatiei a publicat un nou proiect de ordin oficial, care prevede implementarea unor masuri de ultima ora pentru invatamantul din Romania, iar asta deoarece actul normativ vorbeste despre calificarea profesionala a cadrelor didactice din scolile Romaniei, care ii vor invata pe elevii din toata tara.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum anume se vor face evaluarile pentru calificarile cadrelor didactice din Romania, iar asta pentru ca ele vor fi extrem de importante pentru viitorul invatamantului romanesc, iar proiectul de ordin de mai jos ofera mai multe detalii despre ceea ce vrea sa faca ministrul pentru viitor.

“Calificarea este rezultatul formal al unui proces de evaluare și validare, care este obținut atunci când un organism competentstabileşte că o persoană a obținut, ca urmare a învățării, rezultate la anumite standarde prestabilite. Rezultatul formal al procesului de evaluare și validare este un document care certifică încheierea cu succes a procesului. Documentul menționat la alin. (1) poartă numele de act de studii și poate fi diplomă, certificat, atestat, după caz.

Actele de studii pot fi oferite absolventului pe suport fizic – hârtie sau digital. Actul de studii este cel care dovedește unui angajator că o persoană a obținut o calificare, calificare profesională în urma unui proces de evaluare și validare recunoscut de sistemul de educație și formare profesională național. Procesul de evaluare și validare trebuie să cuprindă în clar: ce se evaluează: rezultatele învățării.

Cum se evaluează: teoretic, practic, mixt; care sunt regulile: rezultatele învățării care se evaluează și notarea acestora – răspunsurile; modul de evaluare: față în față/online; validarea: condiția minimă pentru a se putea considera evaluarea promovată. Procesul de evaluare trebuie să fie transparent, toate cele enumerate la alin. (1) să fie publice, cunoscute de candidații la evaluare.

Procesul de evaluare poate cuprinde toate rezultatele învățării/competențele aferente unei calificări sau doar o parte dintre acestea, în cazul unei calificări parțiale. Actele de studii pentru rezultatele învățării validate, aferente unei calificări parțiale, se emit sub formă de certificate de calificare parțială prin microcertificare. Autoritatea competentă este o persoană fizică sau o organizație care este învestită în mod oficial prin autoritatea, capacitatea sau competența de a îndeplini o anumită funcție.

Organismul competent în educație și formarea profesională pentru a recunoaște procesul de evaluare și validare, precum și certificarea calificării printr-un act formal, este orice instituție legal constituită, care are ca activitate educația și formarea profesională, îndeplinește condițiile legale de funcționare și condițiile legale de asigurare a calității în educație și formarea profesională.”