Marcel Bolos, ministrul Finanțelor, a anunțat publicarea unui proiect de act normativ aflat în consultare, ce vizează eficientizarea valorificării creanțelor bugetare și reducerea sarcinii fiscale pentru contribuabili. Acesta a subliniat că măsurile propuse vor aduce beneficii semnificative pentru bugetul de stat, bani ce pot fi ulterior folosiți pentru finanțarea serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și infrastructura.
„De prea mult timp, valorificarea ineficientă a bunurilor confiscate și unele reguli prea permisive pentru cei dornici să fenteze statul au adus pierderi importante de bani la bugetul de stat. După discuțiile cu mediul de afaceri, cărora le mulțumesc pe această cale pentru sugestii, am publicat o formă care prevede măsuri importante”, a declarat Marcel Bolos.
Marcel Bolos anunta ca principalele măsuri propuse includ:
- Aproximativ 400.000 de contribuabili nu pot beneficia în prezent de eșalonarea la plată simplificată din cauza legislației actuale. Noua formă propusă urmărește să includă în eșalonare și obligațiile cu reținere la sursă, facilitând astfel accesul la eșalonare pentru obligații bugetare recente, în valoare de 18 miliarde lei.
- Procedurile actuale de valorificare în cadrul insolvenței sunt lungi și ineficiente, ducând la degradarea bunurilor și pierderi financiare. Noile metode propuse vor scurta perioada de valorificare și vor asigura recuperarea rapidă a creanțelor înscrise la masa credală.
- În contextul în care debitorii cu poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat, noua propunere vizează reducerea tranzacțiilor în numerar pentru a crește gradul de încasare a datoriilor restante. În perioada 2021-2023, s-au înființat popriri pentru datorii bugetare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat doar 7 miliarde lei.
- Măsurile propuse includ noi reguli în activitatea de executare silită și susținerea digitalizării, pentru a preveni starea de insolvabilitate și insolvență a contribuabililor.
- Pentru a facilita accesul cetățenilor la informațiile despre bunurile vândute de ANAF, acestea vor fi promovate și pe platforme de comerț electronic, simplificând astfel procesul de informare și participare la licitații.
„Acestea sunt doar câteva dintre măsurile propuse. Îi invit pe toți cei interesați să contribuie cu păreri și sugestii pentru a perfecționa acest proiect,” a adăugat Marcel Boloș, încurajând participarea activă a cetățenilor în consultările publice.
Aceste inițiative sunt menite să aducă o mai mare eficiență și transparență în gestionarea finanțelor publice, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a economiei naționale.