Vremea in Romania: ATENTIONARE Oficiala ANM de ULTIM MOMENT pe 1 August 2024

Vremea in Romania cu o noua atentionare oficiala ANM de ultim moment pe 1 august 2024, ne aduce in atentie problemele generate in toata tara.

Vremea Romania ATENTIONARE Oficiala ANM ULTIM MOMENT 1 August 2024

Vremea in Romania este in plina schimbare, iar o atentionare oficiala ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, de ultim moment, pe 1 august 2024, ne aduce in atentie rezerva de umiditate din tara noastra, care din pacate se afla la cote foarte scazute, iar asta ameninta culturile din tara.

ANM vorbeste mai jos despre rezerva din apa cu valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica moderata si puternica, in Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, a Crișanei, iar asta din cauza temperaturilor foarte ridicate si a lipsei ploilor in cantitati mari.

La data de 31 lulie 2024, pe adâncimea de 0-100 cm în cultura de porumb neirigat, rezerva de apă din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, a Crișanei și a în și extremă).

Banatului, izolat centrul și sudul Transilvaniei. Pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local vestul, nordul, nord-vestul și centrul Moldovei, sud-estul Crisanei, izolat nord-estul Banatului, conținutul de umiditate din sol se situează în limite satisfăcătoare.

Rezerva de umiditate este determinată prin metoda bilanțului apei în sol utilizând datele meteorologice înregistrate la stațiile meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul rețelei Administrației Naționale de Meteorologie. Valorile de umiditate sunt validate de măsurători directe efectuate cu senzori de umiditate, în platformele agrometeorologice.