Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, in urma unei analize detaliate și în conformitate cu prevederile legale, a anunțat recent actualizarea tarifelor pentru membrii comisiilor de autorizare și evaluatorii de furnizori de programe de formare profesională. Această măsură este esențială pentru alinierea la noile realități economice și salariale din România.
Simona Bucura-Oprescu a hotarat ca, conform Ordinului nr. 166/2017, tarifele trebuie actualizate periodic pentru a reflecta modificările economice. De la ultima actualizare din 2017, s-au înregistrat schimbări semnificative în salariul consilierului superior cu vechime de 20 de ani din administrația publică locală și în remunerația profesorilor cu gradul didactic I, ceea ce a determinat necesitatea recalibrării tarifelor.
Simona Bucura-Oprescu spune ca proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii introduce o nouă anexă la Ordinul nr. 166/2017, cu tarife actualizate pentru membrii comisiilor de autorizare, evaluatorii de furnizori și specialiștii pe domenii ocupaționale.
Noile tarife sunt următoarele: Tarife pentru membrii comisiilor de autorizare sau supleanții acestora: Președintele comisiei de autorizare/supleant: 60 lei/dosar autorizat. Membru al comisiei de autorizare/supleant: 40 lei/dosar autorizat. Tariful pentru evaluatorii de furnizori și programe de formare profesională: 640 lei/dosar evaluat sau monitorizat.
Simona Bucura-Oprescuspune deasemenea ca tariful pentru specialiștii pe domenii ocupaționale desemnați în comisia de examinare: 48 lei/participant, plus un tarif pentru activitățile de organizare a sesiunii de examinare de 192 lei.
Aceste tarife sunt supuse dispozițiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, pentru evaluatorii și specialiștii desemnați în comisiile de examinare se decontează cheltuielile de deplasare în interesul desfășurării activității, conform Hotărârii Guvernului nr. 714/2018.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanța acestei actualizări pentru asigurarea unei evaluări corecte și echitabile a furnizorilor de formare profesională, precum și pentru recunoașterea muncii depuse de specialiștii implicați în aceste procese. Această măsură vine să sprijine calitatea și eficiența în sistemul de formare profesională din România.