Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat ieri lansarea a două apeluri de proiecte în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste inițiative vizează dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile și îmbunătățirea managementului deșeurilor agricole compostabile.
Mircea Fechet anunta ca primul apel de proiecte se concentrează pe investițiile în capacități de producție a energiei din biogaz obținut din gunoi de grajd. Aceasta este o măsură crucială pentru dezvoltarea fermelor mari și a cooperativelor agricole, oferind un impuls semnificativ economiei și contribuind la un mediu mai sănătos.
„Aceste investiții vor contribui la dezvoltarea fermelor mari, a cooperativelor agricole și reprezintă o măsură benefică atât din punct de vedere economic, dar și pentru un mediu mai sănătos pentru fiecare dintre noi”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Mircea Fechet dezvaluie ca runda de apeluri este deschisă până pe 30 septembrie 2024, ora 20.00, iar alocarea financiară pentru acest proiect este de 20.7 milioane euro. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 3.74 milioane euro, cu o rată de finanțare de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 10% reprezentând contribuția proprie a beneficiarului.
Al doilea apel de proiecte se adresează investițiilor în producția de compost din gunoi de grajd și alte deșeuri compostabile, sprijinind unitățile administrativ-teritoriale (UAT) în reducerea poverii depozitării acestor deșeuri.
Mircea Fechet a confirmat ca bugetul total alocat pentru acest proiect este de 6 milioane euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1,2 milioane euro. Sistemele de producere a compostului vor fi construite la nivelul UAT-urilor unde se regăsesc cel puțin două ferme mari cu un minim de 1.000 UVM (unități vitale mari) de bovine, porcine sau avicole.
Pentru ambele apeluri de proiecte, pot depune cereri de finanțare următoarele categorii:
- Ferme mari;
- Cooperative agricole și parteneriatele între acestea;
- Parteneriate între ferme/cooperative agricole și UAT-uri;
- Parteneriate între ferme (indiferent de dimensiune) și întreprinderi sau între ferme/cooperative agricole/UAT-uri și întreprinderi;
- Specificații Tehnice pentru Proiectele de Biogaz.
Proiectele trebuie să includă sisteme de biogaz pentru comunități cu ferme foarte mari, cu capacități electrice de cel puțin 300 KWt și capacități de încălzire de cel puțin 300 KW până la maximum 1 MW electrici și 1MWt termici.
Implementarea acestor proiecte presupune nu doar înființarea, ci și operaționalizarea instalațiilor de producere a compostului și biogazului, oferind astfel soluții sustenabile pentru managementul deșeurilor agricole.
Mircea Fechet își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea durabilă a agriculturii românești, reducerea impactului negativ asupra mediului și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie. Aceste inițiative reprezintă un pas important către un viitor mai verde și mai prosper pentru România.