Roverul Perseverance al NASA poate să fi descoperit dovezi ale vieții anterioare pe Marte, după ce a observat o rocă ciudată, cu pete, cu semne de chimie care ar fi putut susține microbii antici. Acestă descoperire ar putea schimba modul în care înțelegem istoria Planetei Marte și potențialul său de a fi susținut viața.
Roverul a descoperit stânca în formă de săgeată, supranumită Cascada Chevaya, de-a lungul malului nordic al Neretva Vallis, un râu străvechi, acum deshidratat, care s-a repezit cândva în craterul Jezero al Planetei Marte. Această rocă cu pete este o piesă importantă a puzzle-ului în cercetările efectuate de NASA pe Planeta Marte.
Rover-ul a analizat roca, dezvăluind un material sedimentar, plin de compuși organici, dovezi ale mișcării apei și pete de leopard din reacții chimice, care ar fi putut fi folosite de microbii antici pentru energie. “Aceste locuri sunt o mare surpriză”, a declarat David Flannery, membru al echipei de știință Perseverance și astrobiolog la Universitatea de Tehnologie Queensland din Australia, într-un comunicat.
Perseverența este o parte cheie a misiunii NASA, Marte 2020, de 2,7 miliarde de dolari. De când a ajuns pe Marte, rover-ul a căutat semne de viață antică pe suprafața Planetei Marte, traversând craterul Jezero de 30 de mile (50 de kilometri) și adunând zeci de mostre de rocă pentru o eventuală întoarcere pe Pământ.
Planeta Marte: NASA Anunta Descoperirea unor Dovezi Incredibile privind Viata Extraterestra
Roverul a găsit stânca pestriță pe o regiune a Planetei Marte care a fost cândva mai caldă și mai umedă, ceea ce înseamnă că orice semn de viață antică ar apărea fosilizat în interiorul stâncilor de acolo. Scanările, efectuate de instrumentul Perseverance Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals (SHERLOC), au arătat că roca conținea molecule pe bază de carbon, alături de benzi de hematită roșiatică care prezentau pete de fier și fosfat.
Este încă un mister dacă carbonul găsit în interior a aparținut cândva vieții antice și petele sunt urmele sale, sau dacă au fost produse prin procese non-biologice, au spus cercetătorii. “Cascada Cheyava este cea mai derutantă, complexă și potențial importantă stâncă investigată până acum de Perseverance”, a declarat Ken Farley, om de știință al proiectului Perseverance la Caltech din Pasadena, în declarație.
„Pe de o parte, avem prima noastră detectare convingătoare a materialului organic, pete colorate distinctive care indică reacțiile chimice pe care viața microbiană le-ar putea folosi ca sursă de energie și dovezi clare că apa, necesară vieții, odată trecută prin rocă”, a spus Farley. „Pe de altă parte, nu am putut determina exact cum s-a format roca și în ce măsură rocile din apropiere ar fi putut încălzi Cascada Cheyava și au contribuit la aceste caracteristici”.
Oricare ar fi răspunsul, probabil că nu va veni prea curând. Pentru a aduce încărcătura prețioasă a lui Perseverance pe Pământ pentru analiză, Agenția Spațială Europeană (ESA) a propus inițial utilizarea Sample Retrieval Lander – o navă spațială care transportă o rachetă mică pe care roverul o va încărca cu mostrele sale de rocă și sol. Racheta se va lansa apoi înapoi pe orbită cu mostrele.
Dar misiunea a depășit semnificativ bugetul și a întârziat, alunecând de la costul inițial și fereastra de lansare de 5 miliarde de dolari în 2026 la peste 11 miliarde de dolari până în 2040. În efortul de a recupera prada lui Perseverence mai devreme, NASA a deschis licitațiile companiilor private.
Aceste descoperiri pe Planeta Marte ar putea revoluționa înțelegerea noastră despre Marte și despre posibilitatea existenței vieții pe alte planete. Roverul Perseverance al NASA continuă să exploreze și să adune informații valoroase care ar putea răspunde la întrebări esențiale despre trecutul Planetei Marte.