Initiațiva Oficială de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu cu Decizii Aplicate la Nivel Legal

Simona Bucura-Oprescu a anunțaț o importantă inițiativă oficială de ultim moment cu măsuri care se aplică la nivel legal în România, ce hotărâri a luat.

Initiațiva Oficială ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Decizii Aplicate Nivel Legal

Simona Bucura Oprescu, ministerul Muncii, a dezvăluit recent un nou proiect de Ordin care propune un model de contract destinat angajatorilor interesați de achiziția de tichete pentru activități casnice. Aceste tichete, care pot fi oferite angajaților ca beneficiu extrasalarial, sunt menite să fie utilizate pentru remunerarea persoanelor ce desfășoară diverse activități casnice în gospodăria angajaților.

Simona Bucura Oprescu dezvăluie, conform proiectului, că angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agenția de ocupare a forței de muncă din zona lor. În baza acestui document, angajatorii vor putea achiziționa tichete casnice în format electronic sau pe suport de hârtie, fiecare tichet având o valoare nominală de 15 lei.

Simona Bucura Oprescu a decis deasemenea că, pentru a beneficia de acest sistem, angajatorii trebuie să respecte anumite reguli, inclusiv plata contravalorii tichetelor către agenție, completarea datelor personale ale salariaților pe tichetele emise și distribuirea acestora exclusiv angajaților care au dreptul să le utilizeze.

Contractul dintre angajatori și agențiile de ocupare va fi gestionat electronic prin platforma ANOFM, unde angajatorii pot monitoriza statusul contractului și introduce datele necesare pentru emiterea tichetelor. De asemenea, pentru fiecare achiziție lunară, angajatorii trebuie să furnizeze o listă cu angajații beneficiari, care la rândul lor trebuie să aibă un cont în platformă.

„Angajatorii care oferă tichete de activități casnice beneficiază și de avantaje fiscale. Dacă un angajator acordă cel puțin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca primă sau bonus altor angajați.

Implementarea sistemului de tichete de activități casnice are potențialul de a stimula participarea persoanelor în cadrul unui raport juridic flexibil care le conferă și calitatea de asigurați în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor de sănătate. Totodată, se asigură posibilitatea utilizării acestui sistem inclusiv în zonele rurale cu oportunități limitate de angajare sau cu mobilitate geografică scăzută a forței de muncă.

De asemenea, acest mecanism poate contribui la creșterea ratei de activare a populației în vârstă de muncă pe piața muncii și la diminuarea ratei sărăciei, prin completarea veniturilor beneficiarilor de venit minim de inserție cu veniturile ocazionale obținute din prestarea de activități casnice. Un alt lucru important este faptul că șomerii înregistrați la ANOFM pot beneficia în continuare de drepturile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 chiar dacă devin prestatori casnici”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Acest nou proiect de Ordin are potențialul de a transforma piața muncii, oferind angajatorilor un nou instrument pentru a recompensa angajații, în timp ce susține integrarea economică a persoanelor vulnerabile și a celor din zonele cu oportunități limitate. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale încurajează toți angajatorii să analizeze acest proiect și să considere implementarea tichetelor de activități casnice în beneficiul angajaților lor.