Loturile Oficiale de ULTIM MOMENT Anunțate de Sorin Grindeanu pentru Autostrăzile Importante din România

Sorin Grindeanu a anunțat noi loturi oficiale de ultim moment pentru autostrăzile din România, dar și noi investiții importante pentru români.

Loturile Oficiale ULTIM MOMENT Anunțate Sorin Grindeanu Autostrăzile Importante România

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a confirmat un nou pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere din România. Construcția Lotului 4 al drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, ce se întinde pe o distanță de 22,92 km, va începe în curând. Data limită pentru depunerea ofertelor necesare adjudecării contractului este 22 octombrie 2024.

Sorin Grindeanu afirmă că cest nou tronson va face legătura între profilul de autostradă, ce se întinde pe 51 km, și cel de drum expres, care acoperă 59 km. Lotul 4 va include 5,10 km de autostradă și 17,82 km de drum expres. Contractul pentru acest segment are o valoare estimată la 2,19 miliarde de lei (fără TVA) și prevede o durată totală de execuție de 34 de luni, dintre care 10 luni sunt dedicate proiectării și 24 de luni execuției propriu-zise.

Până în prezent, pentru construcția altor trei loturi ale aceluiași drum au fost deja stabilite datele limită pentru depunerea ofertelor. Lotul 1, ce acoperă 10,3 km și are un contract în valoare de 1,64 miliarde de lei (fără TVA), are ca termen final 15 octombrie 2024. Pentru Lotul 2, cu o lungime de 14,4 km și o valoare de 1,96 miliarde de lei (fără TVA), termenul este 16 octombrie 2024.

Sorin Grindeanu afirmă deasemenea că în cazul Lotului 3, de 21,7 km și cu o valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), ofertele pot fi depuse până pe 17 octombrie 2024. CNAIR urmează să lanseze în curând licitațiile pentru proiectarea și execuția ultimelor două loturi ale drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, o lucrare finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sorin Grindeanu anunță și că în alt proiect de infrastructură important, Autostrada Unirii (A8), a înregistrat un progres semnificativ. Două companii din Turcia au depus oferte pentru construcția Lotului Miercurea Nirajului – Sărățeni, ce se întinde pe 23,4 km. Valoarea maximă de licitație a contractului este de 3,35 miliarde de lei (fără TVA), iar durata pentru proiectare și execuție este de 30 de luni, dintre care 6 luni sunt destinate proiectării și 24 de luni execuției.

Pe traseul acestui lot de autostradă vor fi construite și două tuneluri bidirecționale, cu o lungime totală de 1,07 km, unul în apropierea localității Măgherani (740 m) și altul în zona localității Chibed (330 m).

Aceste proiecte reprezintă pași importanți în modernizarea infrastructurii rutiere din România, contribuind la creșterea conectivității regionale și la dezvoltarea economică a zonelor traversate.