ANM: AVERTIZARI cu Coduri Meteorologice de ULTIM MOMENT Oficiale pe 1 Septembrie 2024 in Romania

ANM AVERTIZARI Coduri Meteorologice ULTIM MOMENT Oficiale 1 Septembrie 2024 Romania

ANM, Administrația Națională de Meteorologie, a emis avertizari cu coduri meteorologice de ultim moment oficiale pe 1 septembrie 2024 in Romania, iar meteorologii vorbesc atat despre coduri galbene, cât ș desprei un cod portocaliu, valabile în perioada 31 august, până la 1 septembrie. Avertizarile vizează fenomene meteorologice extreme, cum ar fi instabilitatea atmosferică, cantități însemnate de apă, averse torențiale și disconfort termic ridicat în mai multe regiuni ale țării.

ANM spune ca in județul Constanța și zona litorală a județului Tulcea, ANM anunță ploi în averse, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu viteze ce pot ajunge la 50-55 km/h. Cantitățile de apă estimate vor fi cuprinse între 15 și 25 l/mp, iar izolat pot depăși 30 l/mp. Aceste fenomene se vor manifesta în special în cursul după-amiezii și serii.

ANM avertizeaza ca pentru zona litorală a județului Constanța, ANM a emis un Cod Portocaliu de averse torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă pot atinge 25-30 l/mp, iar izolat pot depăși 40-50 l/mp. Aceste fenomene se vor manifesta în intervale scurte de timp, fiind așteptate precipitații semnificative.

ANM a emis, de asemenea, o atenționare Cod Galben de caniculă pentru regiunile Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei. În aceste zone, se vor înregistra temperaturi de 34-36 de grade, cu 7-10 grade peste mediile multianuale pentru această perioadă. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Pe alocuri, nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime între 17 și 22 de grade.

ANM afirma deasemenea ca săptămâna viitoare, vremea va continua să fie deosebit de caldă în vestul și sud-vestul țării, dar și local în restul teritoriului. Temperaturile ridicate vor persista, iar în timpul după-amiezilor se așteaptă ca vremea să fie caniculară.

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite deplasările în perioadele de vârf ale fenomenelor meteorologice, să se hidrateze corespunzător și să urmeze instrucțiunile emise de autoritățile locale.

author avatar
Redactia iDevice.ro