Schengen: Hotararea Germaniei de ULTIM MOMENT care Ingreuneaza Aderarea Deplina a Romaniei

Schengen Hotararea Germaniei ULTIM MOMENT Ingreuneaza Aderarea Deplina Romaniei

Schengen a ramas unul dintre obiectivele principale pe care Romania le are, aderarea deplina fiind promisa romanilor chiar recent de catre premier, dar lucrurile se complica. Decizia, deocamdata neoeficiala, a Germaniei de a impune controale la toate granitele terestre, o tara importanta din cadrul Uniunii Europene, ridica semne de intrebare serioase cu privire la viitorul extinderii Schengen, inclusiv aderarea deplina a Romaniei.

Germania, cu aceasta masura, desi justificata de guvernul german prin necesitatea combaterii migratiei ilegale si a securitatii la nivel national, poate avea un efect de domino asupra altor tari din Schengen, afectand direct eforturile Romaniei de a adera la aceasta zona de libera circulatie, alimentand si retorica Austriei, a lui Karl Nehammer, privind migratia.
Germania, un pilon de stabilitate si influenta in UE, ar fi luat in cadrul guvernului chiar azi decizia de a reintroduce controalele la frontierele sale terestre, o miscare considerata de multi ca o reactie la fluxurile migratorii dinspre sud-estul Europei. Aderarea deplina a Romaniei la Schengen ar putea fi intarziata din cauza deciziilor de acest gen, care fac total inutil intregul sistem.

Romania asteapta de ani de zile sa fie acceptata total in spatiul Schengen, iar aceasta decizie a Germaniei vine ca un obstacol suplimentar in calea unui obiectiv strategic. In ciuda faptului ca autoritatile romane au investit resurse semnificative pentru a indeplini criteriile tehnice si au primit sprijin din partea unor state membre, procesul a fost blocat de mai multe ori din motive politice.

Mai ingrijorator este faptul ca, daca si alte state membre Schengen decid sa urmeze exemplul Germaniei si sa reintroduca controale la frontierele terestre, intregul concept al spatiului Schengen ar putea fi pus sub semnul intrebarii. Acest lucru ar face ca eforturile Romaniei de aderare deplina la Schengen sa devina aproape inutile, intrucat chiar si o eventuala aderare nu ar mai oferi beneficiile de care se bucura tarile din aceasta zona.

Criticii acestui proces subliniaza ca Uniunea Europeana se confrunta cu o criza interna in ceea ce priveste libera circulatie, iar aceasta situatie este exacerbata de tensiunile politice si de cresterile fluxurilor migratorii. Astfel, Romania si Bulgaria, ambele candidate la aderarea deplina in Schengen, se vad prinse intre considerentele politice interne ale statelor membre si crizele geopolitice din vecinatatea UE.

Romania isi mentine pozitia ca tara eligibila pentru aderare deplina la Schengen si isi reafirma angajamentul fata de securizarea frontierelor si combaterea crimei organizate. Liderii romani au facut apel la solidaritate europeana si au subliniat ca Romania nu trebuie tinuta in afara Schengen din motive politice care nu tin de capacitatile sale tehnice. Totusi, realitatea politica din Europa de Vest pune presiuni suplimentare asupra acestui demers.

Romania pare s afie mai aproape ca niciodata de aderarea deplina la Schengen din punct de vedere tehnic, obstacolele politice din cadrul Uniunii Europene, amplificate de decizia Germaniei de a reintroduce controalele la frontiere, ar putea prelungi acest proces.

Daca si alte state membre adopta masuri similare, aderarea Romaniei la Schengen ar putea deveni o victorie simbolica, lipsita insa de avantajele reale ale acestei zone de libera circulatie. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in urmatoarele luni, insa incertitudinea planeaza asupra unuia dintre cele mai importante obiective de politica externa ale Romaniei.

author avatar
Redactia iDevice.ro