Ordonanta de Urgenta a Ministrului Educatiei cu Masuri de ULTIM MOMENT pentru Invatamant in Romania

Ordonanta Urgenta Ministrului Educatiei Masuri ULTIM MOMENT Invatamant Romania

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, intentioneaza sa supuna spre adoptare o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei, in baaz careia urmeaza sa fie facuta o foarte importanta suplimentare a bugetului ministerului pentru anul 2024 prin alocarea de fonduri din rezerva bugetara a Guvernului. Aceasta initiativa vine in contextul unor necesitati urgente si proiecte esentiale pentru sistemul educational romanesc.

Ministrul Educatiei transmite ca una dintre prioritatile mentionate este eliminarea riscului la care sunt supusi angajatii ministerului din cauza activitatii intr-o cladire cu risc seismic ridicat. Pentru a asigura siguranta personalului, se propune inchirierea unui nou imobil care sa respecte cerintele tehnice legale.

In acest sens, se solicita suma de 39,285 milioane lei in credite de angajament si 4,910 milioane lei in credite bugetare la titlul “Bunuri si servicii”. Ministerul urmareste, de asemenea, sustinerea noilor proiecte cofinantate din fonduri externe nerambursabile postaderare. Aceste proiecte, in care ministerul are rol de beneficiar sau partener, necesita fonduri suplimentare pentru a atinge indicatorii stabiliti si pentru a respecta planurile de monitorizare.

Ministrul Educatiei spune ca suma solicitata in acest scop este de 13,786 milioane lei in credite bugetare la titlul “Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile”. Pentru a acoperi cheltuielile cu facilitatile de transport destinate elevilor incepand cu anul scolar 2024-2025, ministerul solicita 99,231 milioane lei atat in credite de angajament, cat si in credite bugetare.

Aceasta suma va acoperi costurile pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie 2024, asigurand accesul elevilor la educatie indiferent de zona in care locuiesc. In vederea incheierii contractelor pentru proiectele aflate in evaluare si pentru a demonstra progresul semnificativ in cadrul misiunii Bancii Mondiale programata pentru septembrie-octombrie 2024, ministerul solicita 93 milioane lei in credite de angajament si 75 milioane lei in credite bugetare la titlul “Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila”.

Ministrul Educatiei confirma ca aceste fonduri vor permite evitarea anularii sau suspendarii acordului de imprumut si plata eventualelor penalitati catre furnizori. Ministerul Finantelor este autorizat sa introduca modificarile necesare in structura bugetului de stat si a bugetului Ministerului Educatiei pe anul 2024, la propunerea ordonatorului principal de credite. Sumele ramase neutilizate pana la sfarsitul anului vor fi restituite la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Initiativa ministrului Ligia Deca reflecta nevoia urgenta de investitii in infrastructura educationala si in proiecte menite sa imbunatateasca calitatea educatiei in Romania. Suplimentarea bugetului ministerului pentru 2024 este esentiala pentru a asigura siguranta angajatilor, implementarea cu succes a proiectelor internationale si pentru a oferi facilitati necesare elevilor din intreaga tara.

author avatar
Redactia iDevice.ro