Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anuntat recent un nou set de modificari legislative, care urmeaza sa fie adoptate printr-un act al Guvernului Romaniei, care vizeaza imbunatatirea gestionarii rentei viagere agricole. Aceste modificari sunt prevazute prin Ordinul ministrului agriculturii si ministrului finantelor publice nr. 1272/26503/2005 si privesc aplicarea titlului XI din Legea nr. 247/2005, referitoare la reforma proprietatii si justitiei.
Florin Barbu, conform noilor norme metodologice, spune ca incepand cu anul 2024, centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), alaturi de centrul din municipiul Bucuresti, vor fi responsabile pentru evidenta rentierilor agricoli care solicita viza anuala. Aceasta schimbare permite rentierilor sa depuna cereri de reanalizare, modificari de date personale sau solicitari pentru mostenitori la oricare dintre aceste centre, indiferent de domiciliul lor, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanta.
De asemenea, centrele APIA vor gestiona vizarea carnetelor de rentier agricol si aprobarea listelor de plata pentru cei care au obtinut viza anuala. Dosarele rentierilor, preluate anterior de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), vor fi arhivate si administrate de centrele judetene, incepand cu 1 ianuarie 2024. Pana la sfarsitul anului 2023, platile aferente rentei viagere au fost efectuate centralizat de APIA.
Florin Barbu indica faptul ca modificarile legislative sunt motivate de recomandarile Curtii de Conturi si de prevederile legale care reglementeaza gestionarea fondurilor publice la nivel de APIA. Astfel, directorii centrelor judetene devin ordonatori tertiari de credite, avand responsabilitatea gestionarii fondurilor alocate pentru plata rentei agricole.
O alta schimbare majora este transferul gestionarii dosarelor de rentier de la nivel central catre centrele judetene APIA, pana la data de 31 decembrie 2024. Aceasta masura va permite centrelor judetene sa administreze integral dosarele, inclusiv cele ale rentierilor decedati in perioada 2020-2023.
Florin Barbu subliniaza ca pentru eficientizarea procesului, se propune modificarea articolului 5, astfel incat rentierii sa solicite vizarea carnetului la centrul judetean unde au obtinut ultima viza. De asemenea, articolul 6 prevede predarea dosarelor de la APIA central catre centrele judetene, iar articolul 7 stabileste ca rentierii sau reprezentantii acestora sa solicite vizarea carnetului fie personal, fie prin mandatar sau tutore.
Acest set de modificari este supus aprobarii printr-un proiect de ordin, menit sa imbunatateasca functionarea mecanismului de plata a rentei viagere agricole la nivel judetean, asigurand o mai buna gestionare a dosarelor si a fondurilor alocate.