Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a publicat o informare oficiala extrem de importanta, despre care romanii trebuie sa stie, iar asta deoarece ne pune in vedere faptul ca in cadrul prestigiosului European Innovative Teaching Award (Premiul European pentru Predare Inovatoare), o gradinita si o scoala din Romania au fost distinse pentru abordarile lor inovatoare in educatie.
Ministrul Educatiei spune ca gradinita Ciupercuta, situata in sectorul 4 din Bucuresti, a primit premiul la categoria Educatia si ingrijirea copiilor prescolari datorita proiectului Amazing Children, Amazing Nature (ACAN), un demers care imbina creativitatea copiilor cu natura inconjuratoare.
Deasemenea, Scoala Gimnaziala Speciala din Pascani, judetul Iasi, a fost premiata la categoria Invatamant secundar, pentru initiativa sa dedicata copiilor cu nevoi speciale – Art Therapy for Autism. Acest proiect a evidentiat importanta terapiei prin arta in sprijinul copiilor cu tulburari din spectrul autist, subliniind astfel rolul artei in imbunatatirea bunastarii emotionale si sociale.
Ministrul Educatiei dezvaluie ca premiul European pentru Predare Inovatoare a fost creat in 2021 si recunoaste contributia Programului Erasmus+ la construirea Spatiului European al Educatiei. Cele patru criterii pe baza carora sunt evaluate proiectele sunt: metodologiile utilizate, mediile de inovare, rolul profesorilor, impactul si rezultatele obtinute.
Anul acesta, tema centrala a fost „Bunastarea in scoala”, reflectand eforturile educationale de a crea un mediu scolar sanatos si incluziv. Ligia Deca le-a transmis felicitari castigatorilor din Romania, care se numara printre cele 96 de proiecte premiate la nivel european!
Ministrul Educatiei sustine deasemenea ca tinerii romani pasionati de traduceri au acum o sansa unica! Juvenes Translatores, concursul anual de traduceri organizat de Uniunea Europeana, isi deschide portile pentru elevii de 17 ani din Romania. Pana pe 14 octombrie 2024, scolile din tara pot inscrie elevii in competitia in care acestia vor avea ocazia sa-si demonstreze abilitatile de traducere literara din oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE in oricare dintre celelalte 23 de limbi.
Traducerile vor fi evaluate de traducatori profesionisti din institutiile Uniunii Europene, iar castigatorii vor avea privilegiul de a participa la ceremonia de premiere ce va avea loc la Bruxelles. Concursul este deschis tuturor statelor membre ale UE, iar numarul de scoli care pot participa din fiecare tara coincide cu numarul de locuri pe care aceasta le are in Parlamentul European. Este o oportunitate extraordinara pentru tinerii talentati de a-si etala competentele lingvistice si de a-si face cunoscut numele la nivel european!