Actul Normativ Oficial de ULTIM MOMENT al lui Mircea Fechet cu Masuri ale Guvernului in Romania

Actul Normativ Oficial ULTIM MOMENT Mircea Fechet Masuri Guvernului Romania

Mircea Fechet, ministrul Mediului, pregateste adoptarea unui nou act normativ pentru aplicare in toata Romania, iar asta pentru ca in cadrul unei noi miscari dedicate protejarii biodiversitatii si gestionarii speciilor, a anuntat o derogare de la prevederile art. 33 din Ordonanta de Urgenta nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale si a florei si faunei salbatice.

Mircea Fechet mentioneaza in cadrul acestui act normativ ca aceasta derogare permite capturarea unui numar limitat de castori (Castor fiber) din situl Natura 2000 ROSPA0037 Dumbravita, Rotbav, Magura Codlei, situat in judetul Brasov, in vederea relocarii acestora in bazinele raurilor Dambovita, Raul Targului si Argesel.

Relocarea castorilor va fi gestionata de Fundatia Conservation Carpathia (FCC), care se va ocupa de capturarea si eliberarea in conditii sigure a acestor exemplare. Conform ordinului emis, capturarea se va realiza utilizand capcane special concepute, de tip lada si Koro, care permit prinderea animalelor fara a le provoca rani grave.

Mircea Fechet subliniaza ca aceasta actiune, care va avea loc pana la 30 iunie 2025, are ca scop reechilibrarea populatiei de castori si imbunatatirea habitatelor din zonele vizate. Ministrul Fechet a subliniat importanta colaborarii intre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare – Filiala Teritoriala Brasov si Fundatia Conservation Carpathia, astfel incat intreaga operatiune sa se desfasoare in conformitate cu legislatia in vigoare, inclusiv Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Capturarea si transportul castorilor vor fi realizate cu sprijinul personalului tehnic specializat, care va asigura respectarea conditiilor de sanatate a animalelor pe tot parcursul procesului, de la prindere pana la eliberare. In plus, beneficiarul va fi responsabil de transmiterea unui raport catre agentia judeteana pentru protectia mediului in termen de sapte zile de la fiecare capturare, iar la nivel national, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului va primi un raport detaliat al rezultatelor obtinute.

Mircea Fechet afirma ca ca derogarea este un pas necesar pentru asigurarea echilibrului ecologic si protejarea unor habitate naturale valoroase, in timp ce relocarea castorilor contribuie la mentinerea biodiversitatii si la imbunatatirea ecosistemelor din zonele raurilor Dambovita, Raul Targului si Argesel.

Actiunile de control si monitorizare a acestei derogari vor fi asigurate de personalul imputernicit din cadrul subunitatilor teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

Aceasta masura, adoptata in colaborare cu organizatiile specializate, reflecta angajamentul Romaniei de a proteja fauna salbatica si de a sustine conservarea habitatelor naturale in conformitate cu standardele europene.

author avatar
Redactia iDevice.ro