Austria: Pozitia Puternica din care Ameninta Aderarea Deplina a Romaniei la Schengen

Austria Pozitia Puternica Ameninta Aderarea Deplina Romaniei Schengen

Austria, in contextul noilor schimbari din cadrul Comisiei Europene, are din nou un control extrem de mare asupra, procesului de aderare al Romaniei la Schengen, Karl Nehammer fiind intr-o pozitie mult mai puternica decat acum un an de zile. Numirea comisarului european pentru migratie din partea austriecilor, a fost un soc resimtit serios si la Bucuresti, situatia fiind complicata.

Austria vrea de ani de zile masuri mai stricte privind migratia in UE, iar noul comisar austriac pentru migratie va prioritiza cel mai probabil securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si gestionarea eficienta a fluxurilor migratorii, subliniind importanta protejarii granitelor si asigurarii sigurantei cetatenilor, chiar daca asta va afecta aderarea Romaniei la Schengen.

Romania, desi a indeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, s-a confruntat in repetate randuri cu opozitia unor state membre, printre care si Austria. Motivele invocate au fost legate de ingrijorari privind migratia ilegala si coruptia. dar cum aceste probleme au fost incet rezolvate in ultimii ani, asteptarile romanilor privind aderarea sunt altele.

Unii analisti politici sustin ca numirea noului comisar din partea Austriei ar putea intarzia si mai mult procesul de aderare, considerand ca austriecii isi consolideaza pozitia impotriva extinderii spatiului Schengen si folosesc problema migratiei ca argument principal. Aderarea Romaniei la Schengen are nevoie de sprijin din partea Comisiei Europene, care pare tot mai indoielnic.

Austria parea ca este incoltita de statele care vor ca Europa sa nu devina o fortareata impotriva migratiei, insa iata ca pana la urma Karl Nehammer a obtinut exact ceea ce a vrut, desi parea intr-o pozitie slaba din punct de vedere politic, iar aderarea Romaniei la Schengen pare acum mai departe ca oricand, din pacate.

author avatar
Redactia iDevice.ro