Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, in cadrul unei conferinte de presa tinuta la Guvernul Romaniei, a decis sa ofere o serie de clarificari oficiale cu privire la situatia legata de o investitie majora care viza o gigafabrica de baterii, subliniind ca Romania nu a pierdut aceasta oportunitate, deoarece proiectul nu a ajuns niciodata la maturitatea necesara pentru a fi realizat.
Stefan-Radu Oprea a explicat ca autoritatile locale si statul roman au depus toate eforturile pentru a sprijini dezvoltarea companiei belgiene ABEE, care intentiona sa construiasca o gigafabrica de baterii in Romania. Totusi, a subliniat el, un astfel de proiect trece prin mai multe etape, de la idee si tehnologie la cresterea unui start-up in domeniul tehnologic, etape care nu au fost finalizate.
“Am fost la sediul lor, impreuna cu premierul belgian de la acea vreme, domnul De Croo. Am inteles nivelul la care se afla. Am incercat sa gasim solutii de finantare pentru aceasta companie, dar, in Romania, schemele de finantare prin ajutor de stat sunt competitive, nu dedicate. Nu exista fonduri de risc dezvoltate suficient pentru a sustine start-up-uri tehnologice, iar acest lucru este valabil si la nivel european”, a spus Oprea.
Stefan-Radu Oprea a mentionat si Raportul Draghi, care analizeaza modul in care se finanteaza cercetarea si dezvoltarea in Europa si de ce multe start-up-uri tehnologice migreaza catre Statele Unite. El a subliniat ca dificultatile de finantare si de reglementare din Europa afecteaza intreg sectorul, nu doar Romania.
Stefan-Radu Oprea a vorbit despre scaderea interesului pentru masinile electrice in Europa, ceea ce a influentat decizia companiei belgiene de a nu continua proiectul. “Piata automobilelor electrice este in declin, iar companii mari precum BMW si Stellantis au avut probleme similare cu proiecte similare, stopandu-le sau restrangandu-le”, a adaugat ministrul.
In cadrul unei intalniri recente cu Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania, Oprea a discutat cu reprezentantii industriei despre viitorul pietei auto, in special in contextul reglementarilor europene privind vanzarile de vehicule electrice. Ministrul urmeaza sa participe la discutii la Bruxelles pentru a sustine pozitia Romaniei, care cere amanarea implementarii unor reglementari stricte privind vanzarea de automobile electrice.
Stefan-Radu Oprea a reiterat ca Romania nu a pierdut aceasta investitie, deoarece proiectul nu a atins maturitatea necesara, si ca statul roman a explorat toate optiunile de finantare disponibile, inclusiv fonduri europene si fonduri de modernizare gestionate de Ministerul Energiei.
Aceasta situatie reflecta provocarile cu care se confrunta industria tehnologica la nivel global, dar si eforturile Romaniei de a ramane competitiva in atragerea de investitii inovatoare.