OMS anunta ca la cea de-a 79-a reuniune a Adunarii Generale a Natiunilor Unite (UNGA), liderii mondiali au aprobat o declaratie politica importanta privind rezistenta la antimicrobiene (RAM), marcand un pas semnificativ in lupta impotriva acestei amenintari globale. Declaratia prevede un set de obiective si masuri concrete, cu scopul de a reduce cu 10% pana in 2030 cele 4,95 milioane de decese anuale asociate cu rezistenta antimicrobiana.
OMS confirma ca in plus fata de reducerea mortalitatii, liderii au subliniat necesitatea unei finantari durabile. Este propusa o contributie financiara catalitica de 100 de milioane USD, cu scopul de a ajuta tarile sa atinga obiectivul de a avea cel putin 60% din statele membre finantand planuri nationale de actiune privind RAM pana in 2030. Aceasta presupune diversificarea surselor de finantare si atragerea mai multor contributii la Fondul Fiduciar pentru rezistenta antimicrobiana.
Declaratia a fost salutata de catre Quadripartit – un grup format din Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (WOAH). Quadripartitul a aplaudat eforturile globale, regionale si nationale de a aborda RAM prin abordarea „One Health”. Aceasta subliniaza interdependenta sanatatii oamenilor, animalelor, plantelor si a mediului, recunoscand legaturile stranse intre acestea.
OMS Anunta o Declaratie Oficiala de ULTIM MOMENT a ONU cu Impact Global
OMS dezvaluie ca un punct cheie al declaratiei este obiectivul ca, pana in 2030, cel putin 70% dintre antibioticele utilizate in sanatatea umana sa fie din grupul de antibiotice OMS Access. Aceste antibiotice au efecte secundare minime si un risc mai scazut de a contribui la dezvoltarea RAM.
Deasemenea, s-au stabilit obiective importante pentru prevenirea si controlul infectiilor (IPC). Se doreste ca 100% dintre tarile participante sa dispuna de servicii de baza de apa, canalizare, igiena si gestionarea deseurilor in toate unitatile medicale, iar 90% sa indeplineasca cerintele minime ale OMS pentru programele de prevenire si control al infectiilor pana in 2030.
Declaratia politica solicita, de asemenea, investitii care sa faciliteze accesul echitabil si utilizarea adecvata a antimicrobienelor. In plus, sunt cerute raportari periodice ale datelor de supraveghere privind utilizarea antimicrobienelor si RAM in toate sectoarele, pentru a asigura o monitorizare riguroasa si o gestionare corecta a resurselor.
Un alt aspect esential al declaratiei este oficializarea Secretariatului comun cvadripartit permanent pentru RAM, care va actiona ca mecanism central de coordonare pentru raspunsul global la aceasta amenintare. In colaborare cu tarile, organizatiile cvadripartite vor actualiza Planul de actiune global privind rezistenta antimicrobiana (GAP) pana in 2026, asigurand un raspuns multisectorial inclusiv.
Rezistenta la antimicrobiene este una dintre cele mai mari provocari ale sanatatii globale in secolul XXI. Lupta impotriva acestei amenintari necesita eforturi sustinute si colaborare internationala. Cu aceste angajamente, liderii mondiali spera sa aduca o schimbare reala in prevenirea si gestionarea RAM, protejand astfel vietile a milioane de oameni si pastrand eficacitatea tratamentelor antimicrobiene pentru generatiile viitoare.