ANM: Coduri Meteorologice de AVERTIZARE Oficiala de ULTIMA ORA in Romania pe 29 Septembrie 2024

ANM Coduri Meteorologice AVERTIZARE Oficiala ULTIMA ORA Romania 29 Septembrie 2024

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, pune in circulatie coduri meteorologice de avertizare oficiala de ultima ora in Romania pe 29 septembrie 2024, aducand in atentie un cod portocaliu si unul galben pentru ploi torentiale si abundente, valabile in nordul si estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei si in sudul Transilvaniei.

ANM transmite ca acest cod portocaliu va aduce regiunile de mai sus precipitatii insemnate, cu cantitati de apa cuprinse intre 50 si 70 de litri pe metru patrat, iar local acestea ar putea depasi 80 l/mp. Ploile vor fi torentiale si se vor acumula rapid in intervale scurte de timp, crescand riscul de inundatii locale si scurgeri de pe versanti.

Pe langa codul portocaliu, a fost emis si un cod galben, valabil tot pe data de 29 septembrie, care vizeaza instabilitatea atmosferica si ploile insemnate cantitativ in cea mai mare parte a tarii. In sudul tarii, ploile vor fi insotite de descarcari electrice, iar local se vor semnala vijelii si caderi de grindina.

ANM avertizeaza ca si cantitatile de apa vor varia intre 25 si 40 de litri pe metru patrat, iar in unele zone pot depasi 50 l/mp. Vantul va prezenta intensificari, atingand viteze la rafala de 45-65 km/h, iar in Moldova si estul Munteniei, rafalele vor putea depasi 70 km/h.

ANM avertizeaza, de asemenea, ca vremea se va raci accentuat in toata tara, ceea ce va aduce o scadere semnificativa a temperaturilor in perioada imediat urmatoare. Aceasta schimbare brusca de vreme poate avea un impact asupra conditiilor de trafic si a activitatilor in aer liber, astfel ca cetatenii sunt sfatuiti sa urmareasca actualizarile meteorologice si sa fie pregatiti pentru conditii meteo severe.

Autoritatile recomanda atentie sporita, in special in zonele vulnerabile la inundatii si rafale de vant, si sa evite deplasarile inutile in timpul perioadelor de ploi intense.

author avatar
Redactia iDevice.ro