ANM: ATENTIONARILE Meteorologice Oficiale de ULTIM MOMENT in Romania pe 30 Septembrie 2024

ANM ATENTIONARILE Meteorologice Oficiale ULTIM MOMENT Romania 30 Septembrie 2024

Administratia Nationala de Meteorologie, ANM, publica atentionarile meteorologice oficiale de ultim moment in Romania pe 30 septembrie 2024, din cauza unor fenomene de vreme severa imdiata, care afecteaza multiple regiuni ale tarii si pot provoca pagube insemnate.

ANM ne aduce intai in atentie un cod galben pentru mai multe zone din tara, valabila incepand cu data de 30 septembrie, ora 10:00. Fenomenele vizate sunt ploi insemnate cantitativ si intensificari ale vantului, care vor afecta in principal regiunile Moldova, Dobrogea, centrul si estul Munteniei.

In aceste zone, se asteapta averse semnificative, iar cantitatile de apa vor fi cuprinse intre 25 si 40 l/mp, cu posibilitatea de a depasi local 50 l/mp. Vantul va sufla cu rafale de 50-70 km/h, amplificand senzatia de disconfort termic.

ANM a publicat si un cod gabl de vreme severa, care se aplica tot incepand cu 30 septembrie, ora 10:00 pentru zonele montane inalte din Carpatii Orientali si Meridionali, la altitudini de peste 1700 m. Aici sunt asteptate precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. De asemenea, vantul va sufla cu intensitate, atingand viteze de 70-90 km/h la rafala, ceea ce va spori riscul de viscol.

Autoritatile recomanda prudenta pentru locuitorii si turistii din zonele afectate, in special pentru cei care vor calatori in zonele montane inalte, unde conditiile meteo pot deveni periculoase.

ANM mentioneaza ca, in functie de evolutia fenomenelor meteorologice, atentionarile vor fi actualizate prin mesaje de avertizare pentru fenomene severe imediate (nowcasting).

author avatar
Redactia iDevice.ro