ANM: ALERTE Cod ROSU si PORTOCALIU NOWCASTING Oficiale de ULTIM MOMENT in Romania pe 1 Octombrie 2024

ANM ALERTE Cod ROSU PORTOCALIU NOWCASTING Oficiale ULTIM MOMENT Romania 1 Octombrie 2024

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a emis multiple alerte de tip cod rosu si portocaliu nowcasting oficiale de ultim moment in Romania pe 1 octombrie 2024, cea mai grava dintre ele vizand incepand din aceasta dimineata in aceasta dimineata cu ploi torentiale judetul Constanta.

ANM aduce in imediata noastra atentie faptul ca alerta este valabila incepand cu ora 7:15 si afecteaza localitatile Constanta, Navodari, Ovidiu, Mihail Kogalniceanu, Eforie, Cumpana, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu si Costinesti.

Potrivit ANM, in zonele vizate se vor semnala averse ce vor depasi 25…35 l/mp, iar in ultimele ore s-au acumulat deja cantitati importante de apa, intre 40 si 65 l/mp. Autoritatile locale au fost alertate pentru a interveni in caz de inundatii si pentru a asigura protectia populatiei si a bunurilor.

ANM a emis si o alerta cod portocaliu de vant puternic pentru judetul Tulcea, in special pentru Delta Dunarii si zona de litoral. Incepand cu ora 7:00, localitatile Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufaru, Bestepe, Crisan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina, Sulina si Sfantu Gheorghe sunt vizate de intensificari ale vantului ce vor atinge viteze de 70…80 km/h. Aceasta situatie poate cauza dificultati in traficul naval si riscuri suplimentare in zona de coasta.

Pe langa codul rosu emis pentru judetul Constanta, inca o alerta cod portocaliu a fost emisa la ora 5:18, vizand ploi locale ce vor acumula intre 25 si 30 l/mp, cantitati ce s-au adaugat celor deja inregistrate in ultimele ore (35…40 l/mp).

ANM, in judetul Dolj, a emis o alerta cod galben de vant, cu viteze de 50…65 km/h, valabila incepand cu ora 8:00, afectand localitatile Calafat, Poiana Mare, Motatei, Ciupercenii Noi si alte comune din zona. De asemenea, in judetul Mehedinti, sunt asteptate rafale de vant puternice atat in zona de campie, cat si in zona montana, inclusiv in localitatile Orsova, Eselnita, Dubova si Svinita.

Autoritatile recomanda cetatenilor din zonele afectate sa evite deplasarile neesentiale, sa isi asigure locuintele si sa ramana la curent cu evolutia vremii prin intermediul surselor oficiale. In cazul unor situatii de urgenta, este indicat sa fie contactate echipele de interventie pentru a primi ajutorul necesar.

ANM continua sa monitorizeze evolutia fenomenelor meteorologice si va emite noi avertizari in functie de schimbarile vremii.

author avatar
Redactia iDevice.ro