Reuniunea Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Florin Barbu pentru Masuri in Agricultura din Romania

Reuniunea Oficiala ULTIM MOMENT Anuntata Florin Barbu Masuri Agricultura Romania

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunta in mod oficial faptul ca saptamana aceasta a avut loc prima reuniune extrem de importanta pentru agricultura din Romania, mai exact cea a Consiliului Laptelui, un grup consultativ dedicat sectorului zootehnic, specia bovina, organizat sub coordonarea ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Florin Barbu ii informeaza pe toti romanii ca evenimentul s-a desfasurat la sediul unei ferme de bovine din localitatea Amaru, judetul Buzau, avand ca scop identificarea problemelor cu care se confrunta sectorul bovinelor de lapte si formularea de propuneri pentru soluționarea acestora.

In cadrul dialogului, participantii au prezentat diversele dificultati intampinate in fermele lor, de la pretul laptelui la poarta fermei, problemele in asigurarea furajelor din cauza secetei, accesul la credite pentru dezvoltarea afacerilor, modalitatile de control efectuate de medicii veterinari in diferite judete si accesul la sistemele de irigatii.

Ministrul Florin Barbu a detaliat formele de sprijin oferite de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru crescatorii de bovine, inclusiv sumele alocate pentru despagubiri in contextul secetei din acest an. De asemenea, el a mentionat demersurile initiata in cadrul Comisiei Europene pentru modificarea Regulamentului privind achizitia de material de reproducere din fonduri europene.

“Din perspectiva productiei de lapte in Romania, accentul trebuie pus pe reducerea dependentei de importuri, pentru a asigura consumul intern si chiar pentru a exporta. Fermierii trebuie sa tineti spre performanta in fermele lor, avem premisele pentru a o atinge”, a declarat ministrul.

Florin Barbu subliniaza ca dupa intalnirea cu fermierii, participantii au vizitat ferma Afiliu, un exemplu de buna practica care integreaza productia vegetala in sustinerea bovinelor de lapte, avand o vechime de peste 25 de ani in Romania.

Consiliul Laptelui a fost infiintat prin ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 343/2024. Membrii acestuia sunt selectati din randul specialistilor MADR si al crescatorilor de bovine de lapte care detin efective de peste 1000 capete.

La sedinta de la Amaru, alaturi de ministru, au fost prezenti Dana Rebega, director general al AM PNDR, Florinel Birca, director general al Agentiei Nationale de Zootehnie, precum si directorii Directiei de Zootehnie din cadrul MADR, Mia Toma si Mihai Neagu. Aceasta initiativa subliniaza angajamentul guvernului de a sustine si dezvolta sectorul bovinelor de lapte, esential pentru economia rurala si securitatea alimentara a tarii.

author avatar
Redactia iDevice.ro