Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a anuntat astazi un proiect de Hotarare a Guvernului, prin care executivul isi pune in actiune o intentie importanta de a redistribui sumele alocate pentru perioada 2018-2025 in cadrul a doua programe de interes national dedicate persoanelor cu dizabilitati.
Simona Bucura-Oprescu spune ca aceasta masura vine ca urmare a necheltuierii banilor din anul 2024 pentru PIN1 si PIN2, programe aprobate prin Hotararile Guvernului nr. 798/2016 si nr. 193/2018. PIN1 vizeaza infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro si locuinte protejate, avand ca scop dezinstituionalizarea persoanelor cu dizabilitati din instituții vechi si prevenirea instituționalizării acestora in comunitate.
PIN2 se concentreaza pe tranzitia tinerilor cu dizabilitati de la sistemul de protectie speciala a copilului catre sistemul de protectie a persoanelor adulte. Conform adreselor transmise de beneficiarii convențiilor de finanțare, cresterea preturilor materialelor, fluctuatiile pietei imobiliare si legislatia in vigoare, inclusiv Ordonanta de urgenta nr. 90/2023, au impiedicat derularea efectiva a proiectelor si accesarea sumelor alocate pentru 2023.
Simona Bucura-Oprescu spune ca aceste dificultati, impreuna cu intarzierile in semnarea actelor adiționale, au facut imposibila continuarea activitatilor si atingerea rezultatelor planificate. Legislatia actuala, inclusiv Ordonantele de urgenta nr. 31/2024, nr. 34/2024 si nr. 90/2023, a afectat functionalitatea serviciilor sociale, impiedicand atat dotarea centrelor noi, cat si angajarea personalului necesar.
Beneficiarii au depus memoranduri catre organele abilitate, dar fara a obtine raspunsuri favorabile, ceea ce a dus la oprirea activitatilor de dotare si angajare. Pentru a remedia aceste probleme, Guvernul propune realocarea fondurilor astfel incat PIN1 sa primeasca un buget total de 63.680 de mii lei pentru perioada 2018-2025, cu alocari anuale crescatoare, culminand cu 20.000 de mii lei in 2024 si 16.645 de mii lei in 2025.
Simona Bucura-Oprescu afirma totusi ca aceste fonduri vor fi utilizate pentru a sustine centrele de zi, centrele respiro si locuinte protejate, facilitand astfel integrarea persoanelor cu dizabilitati in comunitate si prevenind revenirea la institutii vechi.
Programul PIN2 va continua sa asigure tranzitia tinerilor cu dizabilitati catre sistemul de protectie a persoanelor adulte, contribuind la crearea unui mediu mai incluziv si suportiv pentru aceasta categorie vulnerabila. Dezvoltarea locuintelor protejate este esentiala pentru procesul de dezinstituționalizare, permitand persoanelor cu dizabilitati sa dobandeasca deprinderi si competente necesare integrarii sociale.
Aceasta initiativa guvernamentala reflecta angajamentul autoritatilor de a imbunatati serviciile sociale si de a oferi suport adecvat persoanelor cu dizabilitati, asigurand astfel o mai buna calitate a vietii si o integrare eficienta in societate.