DSU Romania Anunta Instalarea de Defibrilatoare in Statiile de Metrou din Bucuresti

DSU Romania Anunta Instalarea Defibrilatoare Statiile Metrou Bucuresti

In cadrul proiectului national „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, 13 statii de metrou din Bucuresti au fost dotate recent cu defibrilatoare automate. Statiile incluse in acest program sunt: Piata Sudului, Tineretului, Piata Unirii 1, Piata Unirii 2, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei 1, Piata Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnica, Dristor si Nicolae Grigorescu.

Aceasta initiativa, lansata in 2023 de Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) in colaborare cu Lidl Romania, Fundatia pentru SMURD si alti parteneri, isi propune sa ofere cetatenilor posibilitatea de a interveni rapid in caz de stop cardio-respirator.

Defibrilatoarele automate instalate in aceste locatii sunt capabile sa ghideze persoanele care acorda primul ajutor, atat in manevrele de resuscitare, cat si in administrarea socurilor electrice necesare, inainte de sosirea echipelor de urgenta.

Proiectul nu se limiteaza doar la statiile de metrou. Peste 100 de defibrilatoare au fost deja instalate in Bucuresti si judetul Ilfov, in locatii precum Teatrul National Bucuresti, Aeroportul International „Henri Coanda”, Sala Palatului si in toate magazinele Lidl din regiune.

In plus, proiectul se extinde la nivel national, primele defibrilatoare fiind deja montate in judetul Mures, iar pana la sfarsitul anului urmeaza instalari similare in orase precum Timisoara, Iasi, Galati, Sibiu si Brasov.

Echipamentele sunt usor de folosit, oferind instructiuni atat auditive, cat si vizuale, pentru a ghida utilizatorul pas cu pas. In momentul in care defibrilatorul este scos din suport, acesta trimite automat un SMS catre un responsabil al locatiei si conecteaza utilizatorul cu un medic printr-o linie telefonica dedicata, care poate oferi indrumari pana la sosirea echipajului medical.

Proiectul „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” reprezinta un pas important in cresterea gradului de siguranta publica, prin dotarea spatiilor publice cu echipamente medicale esentiale. Angajatii din locatiile respective, inclusiv cei din reteaua Lidl, au fost instruiti pentru utilizarea acestor defibrilatoare, asigurand astfel o reactie prompta si eficienta in cazuri de urgenta.