ANM: Estimarile Meteorologice Oficiale de ULTIM MOMENT cu Prognoza Meteo pe 30 de Zile in Romania

ANM Estimarile Meteorologice Oficiale ULTIM MOMENT Prognoza Meteo 30 Zile Romania

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a publicat estimarile meteorologice oficiale de ultim moment cu prognoza meteo pentru 30 de zile in Romania, in baza informatiilor furnizate de catre Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF). Potrivit prognozei, Romania se va confrunta cu temperaturi mai ridicate decat valorile normale pentru aceasta perioada, in timp ce regimul precipitatiilor va varia in functie de regiune.

ANM spune ca in prima saptamana a intervalului, intre 7 si 14 octombrie, temperaturile vor fi mai mari decat cele obisnuite pentru acest interval pe intreg teritoriul tarii. Acest lucru inseamna ca populatia se poate astepta la zile mai calduroase decat in mod normal pentru aceasta perioada a anului, cu temperaturi ce vor depasi mediile multianuale.

In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor fi excedentare in extremitatea de nord-vest a tarii, in timp ce in regiunile sud-vestice, sudice, nord-estice si centrale se vor inregistra cantitati deficitare. In restul tarii, precipitatiile vor fi apropiate de valorile normale, ceea ce inseamna ca majoritatea zonelor vor avea un regim pluviometric tipic pentru inceputul lunii octombrie.

ANM transmite deasemenea ca saptamana 14-21 octombrie va aduce, de asemenea, temperaturi mai mari decat cele specifice perioadei, la nivelul intregii tari. Aceasta tendinta de incalzire poate influenta activitatile agricole si poate determina prelungirea perioadei de vegetatie pentru unele culturi.

In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor fi mai abundente in regiunile vestice, nordice, centrale, dar mai ales in nord-vestul tarii, in timp ce in restul zonelor se vor mentine in jurul valorilor normale. Zonele care vor inregistra cantitati mai mari de precipitatii ar putea fi afectate de acumularea apei, ceea ce ar putea genera probleme locale in gestionarea acesteia.

ANM subliniaza ca in intervalul 21-28 octombrie, temperaturile vor continua sa fie usor mai ridicate decat cele normale, in special in regiunile sudice. Valorile termice ridicate din aceasta perioada vor face ca vremea sa ramana placuta, desi vor exista si fluctuatii de temperatura.

Regimul pluviometric va fi, in general, apropiat de valorile normale pentru aceasta perioada, la nivelul intregii tari, ceea ce inseamna ca nu sunt asteptate abateri semnificative in ceea ce priveste cantitatea de apa cazuta din precipitatii. Acest lucru poate fi favorabil pentru agriculturile de toamna, intrucat precipitatiile vor fi suficiente pentru a sprijini dezvoltarea plantelor.

Ultima saptamana analizata, 28 octombrie – 4 noiembrie, va aduce temperaturi apropiate de valorile specifice acestei perioade, pe intreg teritoriul Romaniei. Aceasta stabilizare a valorilor termice ar putea contribui la o perioada de tranzitie catre sezonul rece mai lina, fara schimbari bruste de temperatura.

Precipitatiile vor fi si ele in limitele normale, fara abateri semnificative. Acest regim pluviometric obisnuit va permite pregatirea corespunzatoare pentru iarna, iar lipsa unor fenomene extreme va contribui la stabilitatea conditiilor meteo in aceasta perioada.

ANM subliniaza ca aceste estimari sunt realizate pe baza mediilor saptamanale si ca fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Prin urmare, este recomandat ca populatia si autoritatile locale sa fie in continuare vigilente si sa monitorizeze avertizarile meteorologice actualizate pentru a face fata eventualelor schimbari bruste ale vremii.

author avatar
Redactia iDevice.ro