Ordonanta de URGENTA a Ministrului Educatiei Vizand Masuri ale Guvernului pentru Romania

Ordonanta URGENTA Ministrului Educatiei Vizand Masuri Guvernului Romania

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a publicat o noua Ordonante de Urgenta a Guvernului Romaniei care a fost creata pentru a modifica modifica Ordonanta nr. 41/1994, adoptata pentru a facilita autorizarea platii cotizatiilor la organizatiile internationale interguvernamentale la care Romania este parte.

Ministrul Educatiei spune ca aceasta modificare este esentiala pentru a asigura plata cotizatiilor Romaniei catre CONFEMEN, cea mai veche organizatie francofona din lume, creata in 1960 la initiativa Frantei si a 14 state africane. CONFEMEN, organizatie ce reuneste 44 de tari membre, are ca obiectiv promovarea cooperarii internationale in domeniul educatiei si integrarea sistemelor educationale in procesele de dezvoltare.

Printre misiunile sale principale se numara schimbul de informatii cu privire la reformele educationale, coordonarea eforturilor pentru a aborda teme de interes comun si organizarea de intalniri la nivel ministerial pentru formularea de pozitii comune.

Ministrul Educatiei subliniaza ca Romania a devenit membra CONFEMEN in 1997, conform Legii nr. 176, si vireaza anual contributia sa statutara la bugetul organizatiei. Cuantumul cotizatiei este stabilit de catre organul executiv al CONFEMEN si comunicat statelor membre de catre secretarul general al organizatiei.

Cotizatia contribuie la sprijinirea politicilor regionale si internationale in materie de educatie si formare, iar neplata acesteia ar putea afecta angajamentele internationale ale Romaniei. “Adoptarea acestei ordonante de urgenta este esentiala pentru a asigura continuitatea platii cotizatiilor noastre catre CONFEMEN si pentru a onora obligatiile financiare ale Romaniei fata de aceasta organizatie,” a declarat ministrul Ligia Deca.

Ministrul Educatiei transmite faptul ca, fara aceasta masura, Romania risca sa nu isi poata indeplini obligatiile financiare incepand cu anul 2022. Ordonanta de Urgenta prevede introducerea CONFEMEN in lista organizatiilor internationale interguvernamentale la care Romania este membra si stabilirea contributiei anuale ce trebuie achitata de catre Romania.

Astfel, se asigura un temei legal clar pentru autorizarea platii contributiilor si cotizatiilor la organizatiile internationale, inclusiv CONFEMEN. Acest act normativ asigura participarea Romaniei la dezbaterile si initiativele internationale din domeniul educatiei si permite tarii noastre sa isi continue angajamentele internationale, contribuind la dezvoltarea si modernizarea sistemului educational national si international.

author avatar
Redactia iDevice.ro