Regulamentul de Guvern de ULTIM MOMENT al Simonei Bucura-Oprescu cu Masuri Oficiale pentru Romania

Regulamentul Guvern ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Masuri Oficiale Romania

Simona Bucura-Oprescu, Ministerul Muncii, a publicat o noua Hotarare de Guvern pentru Romania, iar asta deoarece ea are menirea de a duce la demararea unei noi etape in reforma sistemului public de pensii. Proiectul de act normativ recent prezentat urmareste transferul cabinetelor teritoriale de expertiza medicala din subordinea caselor teritoriale de pensii in subordinea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM).

Simona Bucura-Oprescu sustine ca aceasta schimbare, prevazuta in Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, va intra in vigoare de la 1 septembrie 2024, conform informatiilor oferite de ministrul muncii. INEMRCM, o institutie publica cu personalitate juridica si autonomie stiintifica, se afla deja in subordinea Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP).

Institutul va prelua cabinetele teritoriale de expertiza medicala, iar personalul existent va fi reintegrat pe noile functii fara modificari salariale. Reorganizarea activitatii de expertiza medicala se doreste a fi un pas important pentru imbunatatirea coordonarii la nivel national.

In prezent, cabinetele teritoriale functioneaza sub dubla subordonare, administrativ la nivelul caselor teritoriale de pensii si profesional la nivelul INEMRCM. Noua structura va aduce toate cabinetele sub o singura autoritate, ceea ce va permite stabilirea unor proceduri uniforme si eficiente.

Simona Bucura-Oprescu decide ca INEMRCM va putea emite instructiuni si proceduri cu caracter obligatoriu, asigurand astfel aplicarea unitara a criteriilor si normelor de diagnostic clinic, diagnostic functional si evaluare a capacitatii de munca.

Finalitatea activitatii de expertiza medicala este incadrarea solicitantilor in grade de invaliditate, oferind drepturi de asigurari sociale pentru cei care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor accidente de munca, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie sau SIDA.

Preluarea cabinetelor va facilita comunicarea intre personalul medical si auxiliar sanitar de la nivel teritorial, reducand timpul de raspuns catre beneficiari. Totodata, INEMRCM va putea asigura un control mai eficient asupra activitatii depuse, oferind concluzii relevante pentru cercetarile din domeniul evaluarii capacitatii de munca si consilierii vocationale.

“Principala schimbare preconizata este coordonarea unitară a activitatii de expertiza medicala la nivel national, ceea ce va creste eficienta si va armoniza sistemul de evaluare a capacitatii de munca”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca noua structura va cuprinde 569 de posturi, ca urmare a integrarii celor 316 posturi ale cabinetelor teritoriale de expertiza medicala in cadrul celor 253 de posturi existente deja la INEMRCM. Reorganizarea si eficientizarea proceselor sunt menite sa asigure un sprijin mai rapid si mai eficient pentru persoanele care au nevoie de incadrare in grade de invaliditate, contribuind astfel la un sistem public de pensii mai echitabil si functional.

author avatar
Redactia iDevice.ro