Cooperarea Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Ministrul Apararii pentru Armata Romana

Cooperarea Oficiala ULTIM MOMENT Anuntata Ministrul Apararii Armata Romana

Ministrul Apararii, Angel Tilvar, anunta romanii cu privire la o actiune foarte importanta pe care a realizat-o pentru Armata Romana, iar asta deoarece a efectuat o vizita oficiala in Bosnia si Hertegovina, unde s-a intretinut cu generalul-maior Laszlo Sticz, comandantul EUFOR ALTHEA, si cu colonelul Bahri Yildiz, adjunctul comandantului Cartierului General al NATO din Sarajevo.

Ministrul Apararii spune ca discutiile purtate au avut in centrul lor situatia de securitate din Balcanii de Vest, cooperarea dintre Romania si structurile militare internationale, precum si sprijinul oferit misiunilor Uniunii Europene si NATO in aceasta regiune.

Ministrul Apararii a subliniat importanta strategica a stabilitatii Balcanilor de Vest pentru securitatea euro-atlantica, precizand ca implicarea operationala a Romaniei in misiunea EUFOR ALTHEA reprezinta o dovada clara a angajamentului ferm al tarii noastre fata de regiune.

Militarii romani dislocati in Camp Butmir, cea mai importanta baza militara a operatiei EUFOR ALTHEA din Bosnia si Hertegovina, se bucura de respectul si aprecierea aliatilor si partenerilor internationali.

“Am vazut si ieri, in cadrul intrevederilor cu echipele de comanda ale structurilor UE si NATO din teatru de operatii, respectul cu care este privita contributia militarilor romani. Numele Romaniei este rostit cu apreciere si aceasta imagine este creata de misiunile executate impecabil de militarii nostri”, a declarat Tilvar.

Dupa ce generalul de brigada Ovidiu Lungu a incheiat cu succes mandatul de sef de stat major al EUFOR, Romania va creste nivelul de reprezentare in aceasta misiune si va prelua comanda operatiei EUFOR ALTHEA incepand cu anul 2025, prin generalul-maior Florin Barbu.

Ministrul Apararii sustine ca tara noastra isi reafirma pozitia de principal contributor la forta de stabilizare multinationala dislocata de Uniunea Europeana in Bosnia si Hertegovina. Pe agenda vizitei s-a aflat si o intrevedere cu omologul din Bosnia si Hertegovina, Zukan Helez, cu care Angel Tilvar a discutat despre consolidarea cooperarii in domeniul securitatii regionale.

Ministrul Apararii a reafirmat angajamentul Romaniei de a contribui activ la mentinerea pacii si stabilitatii in Balcanii de Vest, in contextul provocarilor tot mai complexe de securitate.

“Romania a fost intotdeauna un sustinator ferm al securitatii in Balcanii de Vest si al parcursului european al republicii Bosnia si Hertegovina. Suntem mandri de contributia noastra constanta si suntem pregatiti sa preluam comanda EUFOR in 2025, un angajament care reflecta determinarea noastra de a mentine stabilitatea in aceasta regiune vitala pentru securitatea euro-atlantica”, a declarat Tilvar.

Misiunea EUFOR ALTHEA este un pilon esential in eforturile internationale de mentinere a pacii in Bosnia si Hertegovina, iar Romania, prin militarii sai, contribuie la asigurarea unui mediu de securitate stabil, care sa permita tuturor cetatenilor regiunii sa traiasca in pace si normalitate.

author avatar
Redactia iDevice.ro