Necesitatea Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Ministrul Educatiei pentru Toata Romania

Necesitatea Oficiala ULTIM MOMENT Anuntata Ministrul Educatiei Toata Romania

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat recent ca Romania continua sa investeasca in modernizarea sistemului de invatamant, subliniind importantele progrese facute in dotarea scolilor si universitatilor din tara. Un exemplu concret este comuna Ruginoasa din judetul Neamt, unde, prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), scolile au primit echipamente de ultima generatie.

Ministrul Educatiei, a afirmat ca in cadrul unui proiect de investitii semnificativ, scolile din comuna Ruginoasa au fost echipate cu: Laborator de informatica dotat cu echipamente all-in-one de ultima generatie, table interactive, imprimante, scanere si software educational. Acestea vor oferi elevilor oportunitati moderne de invatare interactiva, pregatindu-i pentru o lume din ce in ce mai digitalizata.

Sali de clasa cu mobilier nou, oferind un mediu de invatare confortabil si adecvat pentru elevi. O sala de sport modernizata, echipata cu noi materiale sportive, inclusiv banci de gimnastica, mingi si jaloane, facand orele de educatie fizica mai dinamice si distractive.

“Continuam digitalizarea si ne dorim sa reducem volumul de munca al universitatilor in ceea ce priveste raportarea datelor”, a subliniat Ligia Deca, referindu-se la eforturile de modernizare a invatamantului superior.

Ministrul Educatiei a anuntat lansarea in consultare publica a proiectului de Hotarare pentru operationalizarea Platformei Nationale de Raportare Unica in Invatamantul Superior (PNRUIS). Aceasta platforma va permite universitatilor sa raporteze datele privind activitatea lor, studentii, cadrele didactice si absolventii intr-o singura interfata, reducand astfel birocratia.

Un alt avantaj major al PNRUIS este ca va sprijini Romania in indeplinirea obligatiilor de raportare catre organisme internationale precum Spațiul European al Educatiei, OCDE si UNESCO, consolidand pozitia tarii pe scena educationala internationala.

Ministrul Educatiei a mentionat si importanta dezvoltarii invatamantului dual, care permite elevilor sa inceapa o cariera profesionala din scoala si sa ajunga, daca doresc, pana la nivelul de doctorat. Anul acesta au fost introduse programele duale in invatamantul universitar, cu 18 programe autorizate si alte 29 de campusuri duale integrate care urmeaza sa fie finantate.

“Finantarea pentru aceste campusuri este de peste 588 de milioane de euro, iar obiectivul nostru este ca pana in 2029-2030 sa nu mai avem alt tip de invatamant tehnologic in Romania decat cel dual”, a explicat ministrul. Aceasta initiativa urmareste alinierea cerintelor de pe piata muncii cu oferta educationala, oferind elevilor si studentilor oportunitati concrete de angajare imediat dupa finalizarea studiilor.

Ministrul Educatiei spune ca o alta directie strategica subliniata de Ligia Deca este necesitatea dezvoltarii competentelor digitale in cadrul meseriilor. Angajatorii au semnalat deja ca, in majoritatea cazurilor, meseriile clasice au nevoie de noi abilitati digitale, deoarece multe procese sunt robotizate sau digitalizate.

“Meseriile nu mai sunt ce erau inainte”, a concluzionat ministrul, subliniind importanta actualizarii curriculei scolare pentru a include pregatirea necesara pentru piata muncii din viitor.

Prin aceste initiative, Ministerul Educatiei isi propune sa transforme invatamantul din Romania intr-unul modern, orientat catre viitor, pregatind astfel generatiile tinere pentru provocarile si oportunitatile economiei globale.

author avatar
Redactia iDevice.ro