Program Oficial de ULTIM MOMENT Anuntat de Sebastian Burduja pentru Romania, Decizia Ministrului Energiei

Program Oficial ULTIM MOMENT Anuntat Sebastian Burduja Romania Decizia Ministrului Energiei

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a anuntat luna trecuta lansarea primei licitatii din Romania pentru Contractele pentru Diferenta (CfD), iar recent au fost adresate primele clarificari solicitate de potentialii beneficiari ai acestui program. Contractele pentru Diferenta sunt un mecanism financiar menit sa incurajeze investitiile in energia regenerabila, iar acest demers este considerat esential pentru viitorul energetic al tarii.

“Aceasta este prima experienta a Romaniei in ceea ce priveste Contractele pentru Diferenta, iar succesul este obligatoriu. Si nu putem obtine succesul daca nu suntem deschisi catre semnalele care ne vin de la beneficiari. In tot acest proces, Ministerul Energiei nu este doar un coordonator, ci un partener al tuturor celor interesati sa participe la licitatie”, a declarat Sebastian Burduja. El a subliniat importanta colaborarii dintre autoritati si investitori, subliniind ca ministerul isi propune sa fie un partener de incredere pentru toti cei care doresc sa acceseze aceste programe.

Ministrul Energiei a subliniat ca modernizarea sistemului energetic din Romania este un obiectiv comun al tuturor celor implicati. “Nu suntem o echipa doar in minister. Vreau sa cred ca suntem o echipa toti cei care dorim ca sistemul energetic din Romania sa se modernizeze, ca preturile sa aiba un nivel decent pentru toti consumatorii finali, iar securitatea si independenta energetica sa devina norma”, a adaugat Burduja.

Schema Contractelor pentru Diferenta prevede dezvoltarea a 1000 MW de energie eoliana si 500 MW de energie solara pentru anul 2024 si a 3500 MW pentru anul 2025. Aceste proiecte sunt menite sa contribuie la diversificarea mixului energetic al Romaniei si sa reduca dependenta de sursele de energie poluante.

Ministrul Burduja a mentionat, de asemenea, ca acest proces este doar inceputul, iar viitoarele licitatii vor avea la baza lectiile invatate acum. “Ce facem acum in cazul Contractelor pentru Diferenta trebuie sa dea directia pentru viitoarele licitatii. Vor urma si altele. Un succes deplin acum va demonstra ca avem un model corect de actiune si o viziune de la care nu trebuie sa ne abatem – indiferent de ‘politica de moment’.”

In doar putin peste un an, Romania a reusit sa faca mai multe progrese pentru promovarea proiectelor de energie verde decat s-a realizat in ultimele decenii. “Mediul poate fi si trebuie protejat, iar la Ministerul Energiei stim mai bine ca oricine care sunt resursele pe care le avem pentru a face acest lucru, nu doar pentru a vorbi despre el”, a concluzionat ministrul.

Prin aceasta initiativa, Romania isi reafirma angajamentul fata de tranzitia energetica si de atingerea obiectivelor europene privind energia regenerabila. Contractele pentru Diferenta reprezinta un pas important in atragerea de investitii in energie verde, cu beneficii directe asupra securitatii energetice si stabilitatii preturilor pentru consumatorii finali.