Armata Romana a dezvaluit pentru milioane de romani din intreaga tara, o serie de informatii foarte importante cu privire la misiunile pe care le-au derulat militarii romani, spunand initial ca pe 10 octombrie, la Baza 90 Transport Aerian Otopeni “Comandor aviator Gheorghe Banciulescu” a avut loc “Ziua Distinsilor Vizitatori” si ceremonia de inchidere a exercitiului “European Spartan 2024”.
Armata Romana afirma ca evenimentul a reunit oficiali si militari din Italia, Lituania, Slovacia, Grecia si Romania, marcand finalul unei perioade intense de antrenamente comune. Exercitiul “European Spartan 2024” a fost organizat de Agentia Europeana de Aparare (EDA) in colaborare cu Fortele Aeriene Romane.
Obiectiv principal a fost antrenarea utilizatorilor aeronavelor de tip C27-J Spartan, prin misiuni comune si schimb de experienta intre partenerii internationali. Romania a fost gazda acestui amplu exercitiu, subliniind importanta cooperarii si a consolidarii interoperabilitatii la nivel european.
Armata Romana transmite deasemenea ca In perioada iulie – decembrie 2024, gruparea navala permanenta a NATO de lupta contra minelor (SNMCMG-2) desfasoara misiuni specifice, in conformitate cu graficul de generare a fortelor stabilit de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).
Scopurile principale ale SNMCMG-2 sunt asigurarea capacitatii de reactie imediata a Aliantei, cresterea interoperabilitatii intre fortele navale aliate si promovarea imaginii NATO in regiune. Printre operatiunile planificate se numara si patrularea Canalului Corint, un punct strategic care leaga Golful Corint din Marea Ionica de Golful Saronic din Marea Egee.
Canalul, construit intre 1881 si 1893, joaca un rol important in facilitarea transportului naval si separa peninsula Peloponez de restul Greciei.
Armata Romana transmite si ca exercitiul multinational “SARMIS-OLT 24” s-a incheiat printr-o secventa spectaculoasa de instruire de tip LFX (Live Fire Exercise), in care subunitatile participante au fost testate pentru coeziunea si capacitatea de a executa actiuni militare in teren muntos, cu dificultate ridicata.
Scopul acestor trageri de lupta cu munitie reala a fost evaluarea rezistentei fizice si psihice a militarilor, precum si cresterea nivelului de pregatire.
Armata Romana ne spune in final ca militarii Batalionului 136 Geniu “Apulum” s-au antrenat recent alaturi de militarii francezi din compania de geniu lupta a Grupului de Lupta Avansat Consolidat al NATO din Romania, in cadrul exercitiului “Eagle Sapper 24.01”, desfasurat in garnizoana Alba Iulia intre 30 septembrie si 4 octombrie.
Obiectivele principale au fost exersarea procedurilor comune si imbunatatirea interoperabilitatii structurilor NATO, pentru a asigura o colaborare eficienta in cazul unor interventii comune viitoare.