ANM: AVERTIZARI NOWCASTING Meteorologice Oficiale de ULTIM MOMENT in Romania pe 14 Octombrie 2024

ANM AVERTIZARI NOWCASTING Meteorologice Oficiale ULTIM MOMENT Romania 14 Octombrie 2024

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a emis avertizari nowcasting meteorologice oficiale de ultim moment in Romania pe 14 octombrie 2024, aducand in imediata noastra atentie multiple coduri galbene pentru mai multe zone din tara, valabile in aceasta dimineata.

ANM spune ca in judetul Covasna, in zona de munte a localitatilor Intorsura Buzaului, Ozun, Sanzieni, Sita Buzaului, Ghelinta, Batani, Cernat, Bretcu, Turia, Barcani, Ojdula, Valcele, Borosneu Mare, Bodoc, Ghidfalau, Belin, Dobrala, Reci, Haghig, Micfalau, Bixad, Poian, Aita Mare, Mereni, Malnas, Moacsa, Estelnic, Comandau, sunt asteptate intensificari ale vantului care vor atinge viteze de 70-80 km/h, iar pe alocuri chiar si 90 km/h, indeosebi la altitudini de peste 1500 metri.

Judetele Vrancea si Buzau sunt sub aceeasi atentionare de cod galben. In Vrancea, zonele montane din localitatile Nereju, Tulnici, Vrancioaia, Soveja, Nistoresti, Vintileasca, Jitia, Spulber vor fi afectate de vant puternic. In judetul Buzau, intensificari ale vantului sunt asteptate in localitatile Nehoiu, Lopatari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Manzalesti, Bisoca, Braesti, Colti, Bozioru, Chiliile, vantul atingand rafale de pana la 90 km/h.

In zona de munte a judetului Cluj, la altitudini de peste 1800 metri, vantul va sufla cu viteze cuprinse intre 90 si 100 km/h. Deasemenea, aceleasi conditii meteorologice se vor resimti si in zona de munte a judetelor Suceava (localitatile de peste 1800 metri) si Neamt (localitatile de peste 1800 metri), unde sunt asteptate rafale de vant de pana la 100 km/h.

Meteorologii avertizeaza asupra riscurilor asociate cu aceste fenomene, in special in zonele montane inalte, unde vantul puternic poate provoca doborarea arborilor si dificultati pentru drumeti si cei care isi desfasoara activitatea in aceste regiuni.

Recomandarea autoritatilor este de a evita drumetiile pe timpul noptii si de a respecta indicatiile salvamontistilor si autoritatilor locale. ANM va continua sa monitorizeze situatia meteorologica si va oferi actualizari in functie de evolutia conditiilor meteo.

author avatar
Redactia iDevice.ro