Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat astazi un contract extrem de important, care vizeaza finantarea prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in valoare de peste 1,18 miliarde de lei (inclusiv TVA). Acest contract prevede reabilitarea a 13 baraje administrate de Apele Romane, cu scopul de a creste siguranta populatiei si a reduce riscul la inundatii.
“Modernizarea acestor baraje reprezinta lucrari extrem de importante, pentru ca protejeaza sute, mii de case si localitati din aval de inundatii. Protejam astfel comunitati si bunuri care ar fi in pericol in caz de inundatii. Avem prin PNRR sume consistente pentru investitii in managementul apei, care ne vor ajuta sa fim mai operativi in lupta cu schimbarile climatice”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului spune ca, proiectul, elaborat sub coordonarea secretarului general al Ministerului Mediului, Avram Alexandru, vizeaza doua directii principale: Reabilitarea liniilor de aparare existente, in conformitate cu Directiva privind inundatiile si Strategia Nationala pentru Managementul Riscului la Inundatii.
Reabilitarea acumularilor existente care necesita interventii de urgenta pentru exploatarea in conditii de siguranta. Barajele care vor fi modernizate sunt: Gilau (Apele Romane Somes-Tisa), Lesu (Apele Romane Crisuri), Surduc (Apele Romane Banat), Nodul hidrotehnic Mures (Apele Romane Mures), Frumoasa (Apele Romane Olt), Maracineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea (Apele Romane Arges-Vedea), Lacul Rosu din judetul Harghita (Apele Romane Siret), Cazanesti, Cucuteni si Solesti (Apele Romane Prut-Barlad).
Ministrul Mediului a evidentiat deasemenea ca Guvernul Romaniei a aprobat o modificare a programului “Rabla pentru tractoare”, in valoare de 500 de milioane de lei. Modificarea elimina necesitatea incheierii unor contracte pentru acordarea finantarii, fiind suficienta aprobarea Comitetului de avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu.
“Aceasta schimbare este menita sa inlesneasca procesul prin care se acorda finantarea pentru beneficiarii acestui program. Sprijinim astfel producatorii agricoli care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei agricole primare pentru achizitionarea de tractoare si masini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi si mai putin poluante”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.
Prin aceste masuri, autoritatile isi propun sa sustina dezvoltarea infrastructurii de apa si sa promoveze agricultura durabila, contribuind totodata la combaterea schimbarilor climatice si la protejarea comunitatilor de riscul inundatiilor.