ANM: Coduri NOWCASTING Meteorologice de AVERTIZARE Oficiale de ULTIM MOMENT pentru Romania pe 17 Octombrie 2024

ANM Coduri NOWCASTING Meteorologice AVERTIZARE Oficiale ULTIM MOMENT Romania 17 Octombrie 2024

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, anunta coduri nowcasting meteorologice de avertizare oficiale de ultim moment pentru Romania pe 17 octombrie 2024, aducand in atentia imediata doua coduri galbene pentru vreme severa in mai multe regiuni ale tarii.

ANM a emis o prima atentionare, emisa pe 17 octombrie 2024, la ora 7:36, este valabila incepand cu ora 7:40 si vizeaza judetele Alba, Brasov si Sibiu. In judetul Alba, sunt afectate localitatile Blaj, Sona, Mihalt, Sancel, Bucerdea Granoasa si Craciunelu de Jos.

In judetul Brasov, ceata densa afecteaza localitatile Fagaras, Voila, Vistea, Ucea si Beclean. In judetul Sibiu, sunt vizate localitatile Sibiu, Cisnadie, Avrig, Talmaciu, Saliste, Rasinari, Selimbar, Rosia, Ocna Sibiului, Gura Riului, Racovita, Porumbacu de Jos, Orlat, Cristian, Sura Mare, Arpasu de Jos, Sadu, Sura Mica, Boita, Poplaca si Carta.

Fenomenul meteo semnalat consta in ceata densa, care determina vizibilitate redusa, local sub 200 de metri, iar izolat, vizibilitatea poate scadea sub 50 de metri. Soferii sunt sfatuiti sa circule cu prudenta si sa utilizeze luminile de ceata pentru a evita accidentele cauzate de aceste conditii meteo nefavorabile.

ANM a emis si o a doua atentionare, emisa la ora 5:42 pe aceeasi data, este valabila incepand cu ora 6:00 si vizeaza judetele Maramures, Salaj, Cluj si Bistrita-Nasaud. In judetul Maramures, localitatile Targu Lapus, Cupseni, Cernesti, Lapus si Grosii Tiblesului sunt afectate. In judetul Salaj, sunt vizate localitatile Galgau, Ileanda si Rus.

In judetul Cluj, ceata densa afecteaza localitatile Gherla, Caseiu, Bontida, Iclod, Jucu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Cuzdrioara, Catcau, Vad si Dabaca. In judetul Bistrita-Nasaud, sunt vizate localitatile Beclean, Sintereag, Petru Rares, Uriu si Ciceu-Mihaesti. Si in aceste zone, ceata densa reduce vizibilitatea local sub 200 de metri, iar izolat, sub 50 de metri. ANM sfatuieste locuitorii sa fie atenti in trafic si sa respecte toate masurile de siguranta necesare in aceste conditii.

Meteorologii avertizeaza ca aceste fenomene pot persista pentru cateva ore si recomanda prudenta sporita, mai ales pe drumurile intens circulate sau in apropierea zonelor rurale. ANM va continua sa monitorizeze situatia si va emite alte atentionari daca este necesar.

author avatar
Redactia iDevice.ro