Necesitatile de ULTIM MOMENT Anuntate Oficial de Simona Bucura-Oprescu pentru Toata Romania

Necesitatile ULTIM MOMENT Anuntate Oficial Simona Bucura-Oprescu Toata Romania

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a decis sa sublinieze in mod oficial astazi, una dintre problemele foarte seriosae din Romania, deoarece fiind prezenta in cadrul Forumului “Rezilienta in actiune – Femeile lider in societatile democratice”, ea a vorbit despre importanta eliminarii stereotipurilor de gen si a crearii de oportunitati egale pentru femei pe piata muncii.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza faptul ca evenimentul, organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta la Palatul Parlamentului, a reunit lideri din diverse domenii pentru a dezbate provocarile cu care se confrunta femeile in mediul profesional, dar si in viata de zi cu zi.

„Femeile sunt reziliente prin natura lor. Ele contribuie semnificativ la dezvoltarea societatii, iar eliminarea stereotipurilor de gen si oferirea de oportunitati egale sunt esentiale pentru consolidarea pietei muncii,” a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a evidentiat datele oficiale furnizate de ONU, care arata ca femeile din Romania aloca 17,5% din timpul lor activitatilor casnice neplatite, in comparatie cu doar 9,4% in cazul barbatilor. Aceasta disparitate reflecta persistenta inechitatilor de gen in societatea romaneasca.

Mai mult decat atat, ministrul a atras atentia asupra faptului ca, in toate sectoarele economice, femeile sunt subreprezentate in functii de conducere si top management. Acest dezechilibru subliniaza necesitatea unor schimbari pentru asigurarea unei reale egalitati de sanse, care sa puna in valoare potentialul femeilor in toate domeniile.

Simona Bucura-Oprescu a pus in centru progresele inregistrate pana in prezent, dar si provocarile care inca persista, mentionand necesitatea dezvoltarii continue a politicilor publice pentru crearea unor locuri de munca de calitate pentru femei, formarea si recalificarea profesionala adaptata noilor cerinte ale economiei moderne, tranzitia verde si digitala, reducerea disparitatilor salariale si asigurarea unui mediu de lucru echitabil.

„Este esential sa promovam echilibrul intre viata profesionala si cea personala, prin facilitati precum concediile de maternitate si paternitate, locurile de munca part-time si programele flexibile. Deasemenea, prevenirea hartuirii la locul de munca ramane o prioritate majora pentru Ministerul Muncii,” a mai adaugat ministrul, reamintind ca Romania a ratificat recent Conventia nr. 190/2019 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind eliminarea violentei si hartuirii la locul de munca.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca ministerul va continua sa implementeze programe dedicate imbunatatirii competentelor femeilor si va colabora cu partenerii sociali pentru gasirea celor mai bune solutii in vederea construirii unei piete a muncii echitabile, in care atat femeile, cat si barbatii sa aiba acces la aceleasi oportunitati si conditii de munca.

Acest angajament al Ministerului subliniaza importanta construirii unui mediu de lucru sigur si incluziv, care sa permita tuturor cetatenilor sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei.

author avatar
Redactia iDevice.ro