Armata Romana a publicat o serie de informari importante legate de misiunile pe care soldatii romani le-au derulat in ultima perioada, iar asta deoarece in atentia noastra este adus faptul ca militarii Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” au participat la un stagiu de pregatire comun cu diverse structuri din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.
Armata Romana transmite ca activitatile s-au desfasurat intre 6 si 12 octombrie la Centrul National de Instruire Intrunita “Getica” din Cincu. Pe parcursul saptamanii de pregatire, soldatii au lucrat intens la dezvoltarea si perfectionarea tehnicilor, tacticilor si procedurilor pentru actiuni comune in mediul urban, in special in cazul unui atac terorist.
Au fost organizate sedinte de tragere cu munitie reala in poligonul MOUT din Cincu, pentru a simula scenarii cat mai realiste si a testa reactia imediata a trupelor. Stagiul a implicat colaborarea cu mai multe structuri de elita, precum Serviciul de Actiuni Speciale al IPJ Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobila Craiova si Brigada Antitero din cadrul Directiei Regionale de Informatii Oltenia.
Armata Romana spune ca instructori din Centrul de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor au contribuit, de asemenea, la buna desfasurare a activitatilor. Un moment culminant al stagiului a fost exercitiul comun de asalt asupra unui obiectiv in mediul urban si reactia coordonata la un atac terorist. Acest exercitiu a testat capacitatea de cooperare interinstitutionala si raspunsul rapid al fortelor implicate.
In paralel, intre 15 si 17 octombrie, la sediul Centrului 85 Comunicatii Aero si Informatica, Sectia Juridica din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene a organizat exercitiul “TTX LEGAD AirOps24”. Evenimentul a reunit reprezentanti ai Defense Institute of International Legal Studies (DILLS) din Statele Unite ale Americii, consilieri juridici din Fortele Aeriene Romane si observatori din diverse structuri militare si academice, inclusiv din Republica Moldova.
Scopul exercitiului a fost de a sublinia importanta consilierilor juridici in procesul de planificare operationala si in luarea deciziilor de catre comandanti in operatiile aeriene militare. Accentul a fost pus pe descurajarea amenintarilor si apararea securitatii nationale a Romaniei, prin intelegerea si aplicarea corecta a legislatiei nationale si internationale.
Aceste activitati de pregatire si exercitii comune contribuie semnificativ la consolidarea cooperarii intre diferitele structuri de aparare si siguranta nationala, precum si la cresterea eficientei in gestionarea situatiilor de criza si a amenintarilor teroriste.