Armata Romana aduce in atentia milioanelor de romani din intreaga tara, misiunile importante pe care militarii romani le deruleaza, sau le-au derulat in cadrul misiunii KFOR condusa de NATO, militarii romani si maghiari au efectuat recent exercitii de control al multimilor impreuna cu detasamentul elvetian.
Armata Romana transmite ca aceste antrenamente sunt esentiale pentru mentinerea unui nivel ridicat al standardelor operationale si pentru gestionarea eficienta a scenariilor de securitate in regiuni de conflict. Misiunile KFOR au un rol important in mentinerea stabilitatii in Kosovo, iar colaborarea multinationala contribuie la dezvoltarea interoperabilitatii intre fortele armate ale tarilor participante.
Ministrul Apararii Nationale al Romaniei, Angel Tilvar, efectueaza o vizita de lucru la Istanbul, pe 22 si 23 octombrie, la invitatia omologului sau turc, Yasar Guler. Cei doi oficiali vor discuta despre progresele realizate in cadrul proiectului MCM Black Sea si despre pasii urmatori in crearea unui coridor de mobilitate militara intre Romania, Bulgaria si Turcia.
Acest coridor este esential pentru intarirea cooperarii regionale in domeniul apararii, consolidata prin acorduri semnate recent la reuniunea ministrilor apararii NATO de la Bruxelles.
Ministrul Tilvar va avea si o intrevedere cu Haluk Gorgun, presedintele Agentiei pentru Industria de Aparare din Turcia (SSB), si va participa la SAHA EXPO 2024, un eveniment international de referinta in domeniul apararii si industriei aerospatiale, organizat la Centrul Expozitional din Yesilkoy, Istanbul.
Armata Romana aduce in atentie si ca pe 21 octombrie, Statul Major al Fortelor Navale Romane a marcat 164 de ani de existenta printr-o ceremonie militara. Infiintat prin unificarea flotilelor Moldovei si Tarii Romanesti in 1860, sub comanda domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Corpul Flotilei a evoluat in timp pentru a deveni actualele Forte Navale Romane.
Viceamiralul Mihai Panait, seful Statului Major al Fortelor Navale, a subliniat in cadrul ceremoniei importanta misiunilor desfasurate de marinarii romani, atat in apele teritoriale, cat si in cadrul operatiunilor internationale NATO si UE. „La 164 de ani de la infiintare, suntem datori sa ne ridicam la nivelul inaintasilor nostri, sa modernizam si sa dezvoltam Fortele Navale Romane.
In acest sens, participam activ la operatiuni internationale, cum ar fi Operatia NATO SEA GUARDIAN si EUNAVFOR MED IRINI, asigurand securitatea regionala in conditiile unui mediu de securitate instabil in Marea Neagra”, a declarat viceamiralul Panait.
Ceremonia de la Bucuresti a inclus si acordarea unor distinctii militare pentru contributia adusa la dezvoltarea si promovarea imaginii Fortelor Navale Romane si a Armatei Romaniei. Astfel de evenimente intaresc legaturile dintre militari si recunosc sacrificiul si devotamentul lor pentru securitatea nationala si internationala.