Acordurile de ULTIM MOMENT Semnate de Stefan-Radu Oprea cu Masuri Importante in Romania

Acordurile ULTIM MOMENT Semnate Stefan-Radu Oprea Masuri Importante Romania

Ministrul Economiei, Stefan-Radu Oprea, anunta o hotarare extrem de importanta luata pentru Romania, iar asta deoarece el a participat la  ceremonia de semnare a contractelor de finantare pentru trei companii selectate in urma procesului de evaluare pentru acordarea ajutorului de stat in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Stefan-Radu Oprea subliniaza ca au fost ales companiile Continental Automotive Romania, Robert Bosch si NXP Semiconductors Romania si vor primi finantare pentru dezvoltarea de proiecte inovatoare in domeniul microelectronicii. La eveniment au participat ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, Stefan-Radu Oprea, ministrul investitiilor si proiectelor europene, Adrian Caciu, si prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Proiectele fac parte din cadrul Proiectului Important de Interes European Comun (IPCEI) in domeniul Microelectronicii si Tehnologiilor Comunicatiilor, un program amplu ce vizeaza consolidarea competitivitatii economiei Romaniei si Uniunii Europene. Prin aceste initiative, Romania isi asuma un rol central in tranzitia digitala si dezvoltarea tehnologiilor esentiale pentru autonomia strategica europeana.

Stefan-Radu Oprea a subliniat importanta acestor proiecte pentru economia Romaniei: „Astazi, industria auto este una dintre cele mai importante sectoare economice din tara, contribuind cu 13-15% la PIB. Prin aceste proiecte in microelectronica, ne asiguram ca industria auto europeana va ramane competitiva si ca Romania va beneficia de locuri de munca specializate si dezvoltare economica.”

Cele trei companii beneficiare si-au prezentat proiectele, fiecare avand un impact semnificativ asupra ecosistemului tehnologic romanesc. Continental Automotive Romania SRL va dezvolta sisteme avansate de afisare si control pentru industria auto, precum chiplet-uri, micro-LED-uri, si un sistem inovator de franare electronica. Valoarea totala a proiectului este de 1,211 miliarde lei, dintre care 371,93 milioane lei sunt fonduri nerambursabile prin PNRR.

Robert Bosch SRL va implementa proiectul Eurodrives, concentrat pe dezvoltarea de solutii de conducere automatizata si mobilitate verde. Proiectul presupune crearea unui campus de inovare si a unor linii de productie pentru actuatoare inteligente destinate vehiculelor electrice. Valoarea totala a proiectului este de 1,764 miliarde lei, cu 170,6 milioane lei fonduri nerambursabile.

NXP Semiconductors Romania SRL va dezvolta un sistem integrat de tip System on a Chip, incluzand solutii avansate de radar digital, procesoare auto si aplicatii pentru telecomunicatii 5G/6G. Proiectul are o valoare totala de 1,592 miliarde lei, dintre care 430,2 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Stefan-Radu Oprea mentioneaza ca un element important al acestor proiecte este implicarea universitatilor romanesti, care contribuie la formarea competentelor necesare pentru dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din Romania. Printre institutiile partenere se numara Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, si Universitatea Politehnica Timisoara.

Aceste initiative marcheaza un pas esential in alinierea Romaniei la obiectivele Uniunii Europene privind tranzitia digitala si mobilitatea sustenabila, consolidandu-si astfel pozitia in industria microelectronicii si a tehnologiilor de comunicatii.

Ministerul Economiei si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene vor coordona implementarea acestor proiecte in cadrul Investitiei 4 a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, contribuind la dezvoltarea unui ecosistem national robust in domeniul microelectronicii.

author avatar
Redactia iDevice.ro