Reglementarile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministerului Educatiei Impuse pentru Elevi si Scoli

Reglementarile Oficiale ULTIM MOMENT Ministerului Educatiei Impuse Elevi Scoli

Ministerul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat noi reglementari guvernamentale foarte importante cu privire la organizarea invatamantului obligatoriu din Romania, mai exact vorbim despre forma cu frecventa redusa, o initiativa destinata celor care, din diverse motive, nu au putut urma clasele la zi.

Ministerul Educatiei afirma ca aceasta metodologie aduce modificari importante pentru elevii din sistemul preuniversitar, oferindu-le posibilitatea de a continua studiile in conditii adaptate. Invatamantul cu frecventa redusa implica participarea elevilor la activitati didactice specifice doar pentru o parte din program, restul activitatilor fiind alocate pentru studiu individual.

Elevii participa fizic la orele stabilite de scoala, dar o parte dintre acestea sunt inlocuite de activitati de studiu acasa, conform planurilor stabilite de unitatea de invatamant. Aceasta structura permite o flexibilitate mai mare si vine in intampinarea nevoilor persoanelor care, din diverse motive, nu au reusit sa urmeze ritmul traditional al educatiei de zi.

Ministerul Educatiei mentioneaza in metodologiei ca invatamantul obligatoriu cuprinde invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal, toate organizate, in mod obisnuit, cu frecventa. Totusi, persoanele care depasesc cu peste 3 ani varsta corespunzatoare clasei primare, cu peste 4 ani varsta pentru gimnaziu sau cu mai mult de 5 ani pentru liceu, pot opta pentru frecventa redusa.

Acest lucru permite includerea in sistemul de invatamant a celor care, din motive personale, si-au intrerupt educatia. Elevii care au promovat deja anumite clase in regim de zi se pot inscrie in continuare la invatamantul cu frecventa redusa in clasa urmatoare, in baza documentelor justificative eliberate de unitatile de invatamant.

Ministerul Educatiei subliniaza si ca structura acestor clase variaza in functie de nivelul de invatamant: primar (5 ani, incluzand clasa pregatitoare si clasele I-IV), gimnazial (4 ani, clasele V-VIII) si liceal (5 ani pentru filiera teoretica).

In acest program, statul asigura finantarea de baza pentru fiecare elev, conform costului standard per elev. In acest fel, invatamantul cu frecventa redusa este accesibil tuturor celor care doresc sa-si continue studiile, indiferent de mediul socio-economic.

Ministerul Educatiei mentioneaza ca programul claselor cu frecventa redusa se desfasoara, de regula, in aceleasi zile cu cel al invatamantului de zi, insa orele sunt programate dupa-amiaza si/sau seara. In plus, aceste clase pot fi organizate atat in limba romana, cat si in limbile minoritatilor nationale. De asemenea, unitatile de invatamant privat acreditate pot infiinta clase cu frecventa redusa, respectand cadrul legislativ.

Prin aceste noi reglementari, Ministerul Educatiei intentioneaza sa ofere acces largit la educatie, oferind o sansa celor care nu au reusit sa finalizeze educatia obligatorie la zi. Astfel, invatamantul cu frecventa redusa devine o solutie eficienta pentru reintroducerea elevilor in sistemul educational, contribuind la formarea unei societati mai educate si incluzive.

author avatar
Redactia iDevice.ro