Eforturile Oficiale de ULTIM MOMENT Anuntate de Simona Bucura-Oprescu pentru Romanii din Tara

Eforturile Oficiale ULTIM MOMENT Anuntate Simona Bucura-Oprescu Romanii Tara

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a dezvaluit masurile de ultim moment care sunt luate pentru romani din toata tara, iar asta pentru ca deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise in cel mai scurt timp catre toti pensionarii afectati. Aceasta a dorit sa linisteasca persoanele care nu au primit inca aceste decizii, subliniind ca drepturile lor nu vor fi afectate.

“Colegii nostri de la casele teritoriale de pensii au expediat deja cea mai mare parte a deciziilor de recalculare. Este important ca pensionarii sa stie ca, chiar daca nu au primit inca aceste documente, drepturile le sunt acordate si vor fi platite retroactiv incepand cu 1 septembrie”, a explicat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu, pentru cei care vor beneficia de o crestere a cuantumului pensiei in urma recalcularii, a mentionat ca vor primi toate sumele aferente de la data de 1 septembrie. “Pensionarii care vor primi acum decizia de recalculare isi vor primi toate drepturile aferente, inclusiv diferentele de plata”, a adaugat ea.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat si eforturile depuse de angajatii caselor de pensii: “Colegii nostri lucreaza intens si efectueaza ultimele verificari pentru a se asigura ca nu exista erori si ca toate datele au fost preluate corect, fie ca este vorba despre pensionarii de dinainte de 2001 sau de dupa aceasta data. In curand, vor incepe sa emita si deciziile de pensionare conform Legii 360/2003”.

Noua legislatie pune accent pe contributivitate, luand in calcul toate veniturile pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale. “Avem circa 200.000 de pensionari care au deja la dosar documente ce atesta venituri nepermanente, precum sporuri, prime, al 13-lea salariu sau acord global”, a precizat ministrul.

Recalcularea se face din oficiu, in termen de sase luni conform articolului 155 din Legea 360/2023. “Toti pensionarii care au avut venituri nepermanente si care au aceste documente la casele teritoriale de pensii vor beneficia de aceste venituri suplimentare dupa recalculare”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.

Pentru cei care nu au depus inca documentele necesare, ministrul a transmis un mesaj clar: “Cei care nu au adus inca aceste acte trebuie sa stie ca le pot depune oricand. Atat timp cat documentele specifica in mod expres ca s-au platit contributii de asigurari sociale, pensiile lor vor fi recalculate din oficiu”.

Declaratiile ministrului vin in contextul implementarii noii legislatii privind sistemul de pensii, menita sa asigure echitate si sa reflecte contributiile reale ale fiecarui pensionar. Beneficiarii sunt incurajati sa colaboreze cu institutiile abilitate pentru a se asigura ca primesc toate drepturile care li se cuvin.