Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat in aceasta saptamana punerea in aplicare a unei initiative extrem de importante care are menirea oficiala de a promova limba si cultura romaneasca pe plan international, precum si sa sustina eforturile nationale pentru neutralitatea climatica.
Ministrul Educatiei a confirmat ca, incepand cu acest an universitar, limba romana va fi predata la prestigioasa Universitate Cambridge din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. “Încă o promisiune onorată: începând cu acest an universitar, limba română se va preda în Universitatea Cambridge din Marea Britanie!”, a declarat ministrul.
Institutul Limbii Romane a lansat un concurs public pentru patru posturi de lector de limba romana, dintre care unul va fi ocupat la Universitatea Cambridge. Aceasta initiativa face parte din eforturile continue de a promova si extinde predarea cursurilor de limba, cultura si civilizatie romaneasca la nivel global. Pentru anul universitar 2024-2025, sunt deja ocupate prin concurs 45 de posturi in atâtea universități din intreaga lume.
Ministrul Educatiei, in paralel cu promovarea limbii romane, a subliniat si importanta evenimentului Forumul pentru Neutralitate Climatică M100. Acest forum reunește orașe din România care lucrează împreună pentru a atinge obiectivul comun de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Zece orașe selectate printr-un apel de proiecte vor primi asistenta pentru a dezvolta planuri de actiune orientate spre neutralitatea climatică. Alaturi de reprezentanti ai Comisiei Europene, autoritati nationale, reprezentanti ai municipalitatilor si experti internationali, s-a sarbatorit angajamentul acestor orasuri si s-au discutat pasii necesari pentru un viitor mai sustenabil.
Ministrul Educatiei a declarat: “Tinerii nostri sunt motivati să contribuie la un viitor mai verde, iar noi, ca țară, trebuie să le oferim resurse și educație pentru a face acest lucru posibil.” Pentru a sprijini aceste obiective, Ligia DEca a lansat mai multe initiative.
Saptamana Verde, un eveniment anual dedicat promovarii constientizarii ecologice in randul elevilor si studentilor. Reteaua de scoli verzi, Dezvoltarea unei retele de scoli care adopta practici sustenabile si ecologice. Microbuze scolare electrice, prin finantarea achizitionarii de microbuze electrice pentru transportul elevilor, reducand astfel emisiile de carbon.
Ministrul Educatiei sustine deasemenea modernizarea infrastructurii universitare prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), se investeste in eficienta energetica a infrastructurii universitare. Educatia pentru mediu aduce includeea obligatorie in curricula scolara a educatiei pentru mediu si a schimbărilor climatice, conform noii Legi a învățământului preuniversitar.
Aceste masuri reprezinta pasi importanti catre o dezvoltare durabila si responsabila, asigurand un viitor mai bun pentru generatiile viitoare. Ministerul Educatiei, sub conducerea Ligiei Deca, demonstreaza angajamentul ferm fata de promovarea culturii romane si protejarea mediului, consolidand pozitia Romaniei pe scena educationala si ecologica internationala.