Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a publicaat o noua Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata in perioada imediat urmatoare in Romania, dar care are in vedere operationalizarea Organizatiilor de Management al Destinatiei (OMD), un proiect esential pentru dezvoltarea turismului romanesc.
Stefan-Radu Oprea, a declarat ca OMD-urile devin functionale dupa inregistrarea acestora in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, avizarea lor de catre autoritatea publica centrala din domeniul turismului realizandu-se anterior. Elaborarea strategiei de marketing poate fi realizata dupa obtinerea personalitatii juridice a acestor entitati.
Crearea OMD-urilor este inclusa in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Componenta C11 – Turism si Cultura, cu scopul operationalizarii a opt OMD regionale pana la finalul trimestrului patru din 2023. Pana in prezent, au fost avizate 22 de OMD-uri, dintre care 18 sunt locale, 3 judetene si 1 regionala. Insa, exista riscul neindeplinirii obiectivelor din PNRR, intrucat s-a semnalat, in cadrul consultarilor cu mediul privat si autoritatile locale, ca suma necesara pentru infiintarea OMD-urilor la toate cele trei nivele este foarte mare.
Stefan-Radu Oprea a subliniat ca este necesara modificarea cadrului legislativ pentru a sprijini infiintarea si operationalizarea acestor organizatii. Se doreste astfel reducerea plafoanelor bugetare necesare constituirii OMD-urilor, in special a celor regionale, pentru a putea indeplini la timp obiectivele asumate. De asemenea, o prevedere tranzitorie va fi introdusa pentru OMD-urile care au depus documentele de avizare inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari.
Stefan-Radu Oprea a precizat ca se intentioneaza modificarea legislatiei astfel incat unitatile administrativ-teritoriale sa poata inchiria direct locuri de parcare unitatilor hoteliere, institutiilor publice de spectacole sau bazelor sportive aflate la o distanta de pana la 50 de metri. Aceste prevederi sunt esentiale pentru clasificarea hotelurilor la un numar superior de stele, intrucat lipsa locurilor de parcare conforme poate duce la pierderea clasificarii si, implicit, la interdictia de a mai desfasura activitatea hoteliera.
Clasificarea hotelurilor, mai ales la nivel de 3, 4 sau 5 stele, necesita ca aceste unitati sa detina locuri de parcare care sa fie delimitate, dotate cu cosuri de gunoi si pazite, conform Ordinului Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism nr. 65/2013. Pierderea locurilor de parcare poate avea un impact negativ major asupra activitatii turistice, afectand atat investitorii, cat si turistii.
Ministrul Economiei are in vedere reglementarea atestarii si utilizarii serviciilor ghizilor de turism, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate. Vor fi introduse norme metodologice privind atestarea ghizilor de turism si atributiile acestora, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.
Articolul 28 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 va fi modificat pentru a institui la nivel de lege temeiul primar pentru aplicarea normelor privind accesul si protectia turistilor. Se vor introduce norme metodologice care sa stabileasca clar modul in care turistii sunt inregistrati si protejati in cadrul structurilor de cazare, contribuind la cresterea sigurantei si confortului acestora.
Pe langa imbunatatirea infrastructurii si a serviciilor oferite turistilor, operationalizarea OMD-urilor va contribui la o mai buna promovare a destinatiilor turistice, prin elaborarea unor strategii de marketing eficiente si adaptate nevoilor pietei.
Astfel, implementarea OMD-urilor si modificarile legislative propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului reprezinta o oportunitate importanta pentru dezvoltarea turismului romanesc, contribuind la cresterea calitatii serviciilor, imbunatatirea infrastructurii turistice si promovarea eficienta a destinatiilor turistice din Romania.