Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat astazi progrese importante in sistemul de securitate sociala al Romaniei, subliniind faptul ca tara noastra are acorduri de securitate sociala cu toate statele europene. „Aceasta a fost una dintre prioritatile mele de cand am devenit ministru al muncii, sa intalnesc toti ministrii omologi, astfel incat timpii de asteptare pentru calcularea pensiilor, si nu numai, sa fie cat mai scurti”, a declarat ministrul Muncii..
Simona Bucura-Oprescu spune ca unul dintre punctele cheie ale realizarilor sale a fost relatia cu Italia, una dintre cele mai mari comunitati de romani din strainatate. Anterior, timpii de asteptare pentru calcularea pensiilor in Italia depaseau trei ani si jumatate, din cauza resurselor limitate ale Polului de competente de la Termini, al Institutului National de Securitate Sociala din Italia, care avea doar doi lucratori.
„Astazi, cand vorbim, numarul acestora a fost suplimentat. Doamna ministru Calderoni a luat de indata masuri. Initial, a suplimentat cu 10 persoane, apoi au ajuns la un numar si mai mare”, a adaugat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a reafirma ca noua lege a pensiilor, care a recalculat pensiile tuturor romanilor, recunoscand contributivitatea acestora si facand dreptate pentru veniturile, sporurile si veniturile nepermanente pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale.
„Este important pentru romani faptul ca, daca pana acum dansii erau pusi in situatia de a se adresa unui avocat, apoi instantelor de judecata, pentru recunoasterea drepturilor, acum sunt recunoscute toate veniturile pentru care s-au datorat contributii”, a explicat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu confirma ca, din evaluarile colegilor sai, se vorbeste despre venituri nepermanente, acorduri globale, al 13-lea salariu, premii si prime. „Din datele colegilor mei, sunt cateva mii de pensionari care au deja aceste date la dosarele lor de pensie.
In cazul acestor pensionari, nu trebuie sa faca nimic, recalcularea se face din oficiu, iar drepturile le vor primi incepand cu 1 septembrie. Deci, cand primesc decizia de recalcul, punerea in plata se face de atunci”, a mai adaugat ministrul.
Pentru veniturile nepermanente, pensionarii pot continua sa aduca adeverinte care sa ateste aceste venituri, conform modelului de la anexa 6 din lege, oricand doresc. „Trebuie sa mai stie ceva important: pentru perioadele dupa 1 aprilie 2001, nu trebuie sa aduca vreun document, pentru ca datele exista in bazele de date ale Caselor de Pensii”, a precizat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat programele existente pentru intarirea pietei muncii din Romania, prin subventii pentru angajati si angajatori, inclusiv prin programele de guvernare.
„Imi doresc ca romanii care au plecat sa se intoarca acasa, dar si noi sa ne regasim speranta, increderea in noi si sa se nasca cat mai multi mici romani”, a declarat ministrul, evidentiind angajamentul guvernului de a sprijini atat pensionarii, cat si forta de munca activa din tara.