Acordul de ULTIM MOMENT Anuntat de Stefan-Radu Oprea cu Implicatii Majore pentru Romania

Acordul ULTIM MOMENT Anuntat Stefan-Radu Oprea Implicatii Majore Romania

Stefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei, impreuna cu Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan-Gruia Ivan, au semnat un protocol important pentru cercetare si dezvoltare tehnologica, in cadrul unui eveniment desfasurat la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospațiala “Elie Carafoli” (INCAS). Scopul acestui parteneriat este de a stimula dezvoltarea de solutii inovative, adaptate cerintelor actuale din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Securitate (S.N.A.O.P.S).

Stefan-Radu Oprea a subliniat importanta acestui moment pentru Romania, mentionand ca acordul semnat deschide noi perspective pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologica. „Acest memorandum ne ofera posibilitatea de a initia teme de cercetare pe cel putin trei directii strategice identificate pana acum.

La Carfil, pregatim un centru de perfectionare a operatorilor de drone in colaborare cu o companie franceza, pentru instruirea atat a operatorilor din domeniul militar, cat si a celor din sectorul civil,” a declarat ministrul Oprea.

Stefan-Radu Oprea afirma ca protocolul stabileste trei domenii prioritare pentru cercetare si dezvoltare: Capabilitate aeriana fara pilot (MALE) – Dezvoltarea unui sistem complet de UAV (vehicule aeriene fara pilot) care sa ofere solutii de zbor pe distante mari, la altitudini medii, pentru aplicatii duale.

Conversia munitiei clasice in sisteme aeriene autonome – Aceasta initiativa va viza dezvoltarea de UAV-uri cu aripi fixe si rotative, capabile sa asigure operatiuni complexe de control al traiectoriei. Capabilitate maritima multi-rol si multi-vehicul fara pilot – Dezvoltarea unor sisteme autonome destinate operatiunilor maritime, incluzand infrastructura necesara pentru lansare si control.

Bogdan-Gruia Ivan a evidentiat ca acest parteneriat va aduce beneficii pentru economia Romaniei prin cresterea competitivitatii si stimularea inovatiei in domeniul tehnologiilor „unmanned”. „Astazi punem bazele primului program integrat care va crea drona romaneasca. Prin acest protocol, cercetarea aerospațiala romaneasca atinge o noua etapa, incluzand si aspectele legate de proprietatea intelectuala si patentele necesare pentru a intra pe piata,” a spus Ministrul Ivan.

Stefan-Radu Oprea mentioneaza ca in vederea finantarii acestui proiect, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii va aloca resurse prin Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare (PNCDI IV) pentru perioada 2021-2027, vizand un nivel de maturitate tehnologica de TRL 4-8.

Aceste fonduri vor sprijini implementarea noilor tehnologii in domeniul militar si civil, urmarind atat crearea locurilor de munca specializate, cat si cresterea autonomiei strategice a Romaniei in domeniul apararii.

Cu o istorie de 75 de ani in ingineria aerospațiala si cercetarea aplicata in aerodinamica, INCAS este un lider in domeniul cercetarii tehnologice din Romania si Europa de Est. In coordonarea MCID, institutul va continua sa joace un rol esential in dezvoltarea de tehnologii avansate, contribuind la securitatea nationala si la progresul economiei romanesti.

Acordul dintre Ministerul Economiei si Ministerul Cercetarii marcheaza un moment de referinta pentru Romania, deschizand calea catre crearea dronelor romanesti si dezvoltarea unei infrastructuri de pregatire pentru operatorii acestora. Implicarea celor doua ministere si colaborarea cu industria nationala de aparare reflecta eforturile Romaniei de a isi consolida pozitia pe plan international in domeniul tehnologiilor autonome si de a investi in inovatie pentru viitorul economic al tarii.

author avatar
Redactia iDevice.ro