Florin Barbu, Ministerul Agriculturii, a emis o noua Hotarare de Guvern care modifica si completeaza cadrul legal existent pentru implementarea operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura, prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027.
Florin Barbu subliniaza in mod oficial faptul ca toate aceste schimbari, anuntate recent, vor aduce noi conditii pentru implementarea proiectelor, asigurand astfel un cadru mai eficient si bine definit pentru beneficiarii din acest sector.
Printre modificarile cheie se numara completarea Articolului 3 din Hotararea Guvernului nr. 178/2024 cu doua noi conditii, literele h) si i), care stipuleaza ca orice operatiune trebuie sa fie rezonabila si necesara pentru atingerea scopului si sa respecte legislatia UE si cea nationala.
Florin Barbu spune ca o alta modificare esentiala se refera la Articolul 5, care precizeaza ca anumite costuri de amortizare vor fi eligibile numai daca se indeplinesc conditiile specifice din Regulamentul UE 2021/1.060. De asemenea, contribuțiile în natură vor putea fi incluse în cheltuielile eligibile, cu conditia ca obiectul acestora sa nu fie finantat din fonduri publice nerambursabile si sa nu fie implicat in litigii.
Florin Barbu a subliniat ca aceste modificari sunt esentiale pentru o mai buna gestionare si eficientizare a resurselor disponibile prin program, oferind sprijin concret si bine reglementat pentru dezvoltarea sectorului acvaculturii si pescuitului in Romania.
Totodata, Articolul 10 al Hotararii a fost modificat pentru a include cheltuielile necesare instruirii personalului din cadrul Autoritatii de Management si al altor structuri implicate in gestionarea PAP 2021-2027. Aceste cheltuieli includ trainingul, schimburile de experienta si investitiile in dezvoltarea capacitatii administrative, fiind considerate acum eligibile.
Florin Barbu mentioneaza ca un nou articol, Articolul 31, a fost adaugat, oferind detalii despre cuantumul sprijinului financiar acordat in baza prevederilor specifice ale Regulamentului UE nr. 1060/2021. Acest articol stabileste ca, in cazul anumitor forme de sprijin, cuantumul va fi stabilit conform alineatului (3) din acelasi regulament.
Florin Barbu aduce in atentie ca aceste schimbari reflecta angajamentul autoritatilor de a asigura o utilizare eficienta a fondurilor europene, adaptata nevoilor specifice ale sectorului acvaculturii si pescuitului in Romania, in contextul cerintelor legislative europene.